2. april 2023 10:41

Vlada Srbije donela Uredbu o "Boračkoj spomenici"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Srbije donela Uredbu o "Boračkoj spomenici"

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je uredbu o "Boračkoj spomenici", posebnom nacionalnom priznanju koje se dodeljuje licima koja su stekla status borca po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku, koju je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić, borac ili ratni vojni invalid, kome je konačnim rešenjem nadležnog organa u Republici Srbiji priznato svojstvo borca ili ratnog vojnog invalida, i pali borac posthumno, na osnovu pogibije ili nestanka, ostvaruju prava po Zakonu na "Boračku spomenicu".

Ova uredba stupa na snagu 7. aprila.

Spomenica se može dodeliti povodom obeležavanja državnih praznika i istorijskih događaja značajnih za obeležavanje oslobodilačkih ratova Republike Srbije, a dodeljuje je ministar nadležan za poslove boračko-invalidske zaštite ili lice koje on ovlasti.

Boračku spomenicu u svim njenim elementima izrađuje Narodna banka Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider, a sastoji se od medalje, trake, vrpce, uverenja o priznanju i kutije.