11. april 2023 13:08

Zastave tzv. OVK širom Kosova i Metohije kao podrška optuženima u Hagu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zastave tzv. OVK širom Kosova i Metohije kao podrška optuženima u Hagu

Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

PRIŠTINA - U većinskim albanskim sredinama na KiM nije retkost da se vide okačene zastave tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali je njihov broj primetno veći otkako je u Hagu početkom aprila počelo suđenje Hašimu Tačiju i drugim bivšim liderima "OVK".

Srbi na Kosovu i Metohiji gotovo da su navikli na svakodnevne albanske provokacije, pa tako i na zastave tzv. OVK.

"Ja se krećem po čitavom Kosovu i Metohiji i verujte mi da tih zastava ima svuda. U Prištini su čak i pojedine zgrade oblepljene portretima Tačija i ostalih kojima se sudi u Hagu. To nije ništa novo“, kazao je za Tanjug Dragiša Živić iz Gračanice.

Još jedan stanovnik Gračanice koji nije želeo da mu se navodi ime rekao je da, iako naviknuti na provokacije, Srbima u pokrajini nije prijatno kada jedna takva zastava, koja veliča zločine bivših čelnika tzv. OVK osvane u srpskim sredinama.

"Evo u Kišnici, samo nekoliko kilometara odavde imali ste i bilborde i zastave sa amblemom OVK, i nikome ništa. Nije mi prijatno kada prolazim tuda, ali šta ću, ovde živim i ovde planiram da živim“, dodao je on.

U Hagu je danas nastavljeno suđenje četvorici bivših lidera OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, optuženima za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Dan pred početak suđenja 3. aprila, u Prištini je održan protest podrške optuženima.