12. decembar 2022 13:48

Maja Popović: Podrška EU od ključne važnosti za usklađivanje nacionalnih propisa sa evropskim

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Popović: Podrška EU od ključne važnosti za usklađivanje nacionalnih propisa sa evropskim

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

BEOGRAD - Najvažniji prioriteti Ministarstva pravde su unapređenje efikasnosti pravosuđa i dalji razvoj pravosudnog sistema, a podrška koju smo dobijali od Evropske unije od 2018. godine bila je od ključne važnosti za uspešan rad na svim poslovima usklađivanja nacionalnih propisa sa pravnim tekovinama EU, poručila je danas ministarka pravde Maja Popović.

Popović je, na konferenciji u Beogradu povodom završetka druge faze projekta "Evropska unija uz pravdu-podrška Poglavlju 23", navela da taj projekat predstavlja izuzetan primer međusobne saradnje koja vodi ka učlanjenju Srbije u Evropsku uniju.

"Punopravno članstvo u EU je najvažniji spoljnopolitički prioritet Vlade Srbije. Cilj svih aktivnosti Ministarstva pravde je jačanje vladavine prava. Od trenutka kada je vlada usvojila Akcioni plan za Poglavlje 23 resorno Ministarstvo je ključni akter upravljanja i praćenja procesa unapređenja pravosuđa u Srbiji", kazala je Popović.

Projekat je započeo pre pet godina, a Popović kaže da ja za to vreme EU resornom Ministarstvu obezbedila finansijsku podršku od oko četiri miliona evra, što je iskorišćeno u ostvarivanju strateških ciljeva, ali i svakodnevnih obaveza.

Popović je navela i da je taj projekat u protekle dve godine pomogao Ministarstvu pravde da uskladi normativni okvir i standarde sa pravnim tekovinama EU i istakla da je posebno važna podrška implementaciji Zakona o izvršenju i obezbeđenju i pratećih podzakonskih akata, kao i u analizi zakonodavnih promena u kontekstu izmene Ustava.

Dodala je da je uz pomoć projekta unapređen način rada i metodologija kojom je revidiran Akcioni plan za Poglavlje 23, koji je, kako je rekla, najvažniji strateški okvir za članstvo u EU.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini kazao je da je reč o veoma važnom projektu sa ciljem pružanja podrške implementaciji mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u kontekstu pregovaranja pristupanju EU.

"Projekat ima za cilj da podrži Ministarstvo pravde tako što će omogućiti izmene zakonskog okvira koji uređuju važne delove pravosudnog sistema. Takođe, i kroz metodologije istraživanja i izradu analitičkih i ostalih dokumenta kako bi se uspešnije sprovodila određena pravna rešenja", kazao je Bertolini.

On je dodao i da današnja konferencija obeležava završetak petogodišnjeg rada kontinuirane podrške Ministarstvu pravde za poboljšanje pravosudnog sektora na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.