26. april 2023 08:55

Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević: "Dual radar" od pre desetak dana meri brzinu i u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpukovnik Uprave saobraćajne policije Dejan Stević: "Dual radar" od pre desetak dana meri brzinu i u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na putevima u Srbiji u upotrebi je najmoderniji radarski uređaj za merenje brzine u regionu, pod nazivom "dual radar", rekao je za Tanjug Dejan Stević, potpukovnik Uprave saobraćajne policije.

Sistem istovremeno meri brzinu do pet vozila u pet saobraćajnih traka, bez obzira na smer kretanja.

 

"Uprava saobraćajne policije je u rad uključila najmoderniji uređaj za merenje brzine. Ovaj radar je unapredio bezbednost na našim putevima, jer omogućava detekciju nepropisne brzine više vozila istovremeno, što je do sada bilo neizvodljivo i mnogi su mogli da prođu nekažnjeno iako su ugrožavali bezbednost vozeći prebrzo", rekao je Stević.

Istakao je da je brzina je objektivno prepoznata kao uticajni faktor saobraćajnih nezgoda i direktno utiče na težinu posledice saobraćajne nezgode, posebno kada je najranjivija kategorija u pitanju, a to pešaci.

"U nedavnoj akciji Roadpola, u Republici Srbiji, procesuirano je skoro 40.000 vozača koji su prekoračili brzinu", podsetio je Stević.

Ukazao je da se ovaj radarski sistem koristi u najrazvijenijim državama Evrope, ali i šire, dok je u Srbiji njegova upotreba otpočela pre desetak dana, i za sada pokazuje sjajne rezultate.

"Pre dva dana smo na teritoriji Pančeva u jednom danu detektovali 620 nepropisnih brzina, uz pomoć samo jednog uređaja. Za sada svakodnevno koristimo tri uređaja”, rekao je Stević.

Prema njegovim rečima, pažljivo su analizirana mesta gde je bezbednost saobraćaja nepropisnom brzinom najugroženija i za sada je prioritet da se zaštite mesta gde se kreću najmlađi, zone škola i najfrekventnije raskrsnice na kojima je saobraćaj pešaka najizraženiji.

"Automatski sistemi za detekciju prekršaja su budućnost - manji broj ljudi postiže veće rezultate i bezbednost se samim tim povećava na mestima gde je naše prisustvo potrebnije", rekao je Stević.

Naveo je da sistem meri brzinu do pet vozila u pet saobraćajnih traka, bez obzira na smer kretanja, radius sistema je veoma širok.

"Uređaj akumulira podatke za manje od pola sekunde i objedinjuje ih u bazi podataka, odakle ih procesuira delu službe koji se bavi rasvetljavanjem prekršaja. Prikuplja elemente procesne građe za budući postupak, tako što nam omogućava podatke za inicijalni akt prema prekršajnom sudu, odnosno pruža podatke potrebne za zahtev za pokretanje prekršajnog postupka”, precizirao je Stević.