27. april 2023 21:19

Nebojša Stefanović: Pritisak na Vučića neće uspeti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Stefanović: Pritisak na Vučića neće uspeti

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović ocenio je danas da pritisak koji na predsednika Srbije Aleksandra Vučića vrše najmoćnije zemlje Zapada povodom Kosova i Metohije (KiM) dostiže vrhunac, ali to, kako je rekao, neće uroditi plodom, jer takva politika nikada nije donosila rezultate, pa neće ni sad.

"Ako postoji državnik na koga pritisak ne deluje, onda je to predsednik Srbije. Ako postoji političar koji će vam na pritisak vratiti duplo, onda je to Aleksandar Vučić. Govorim ovo iz prve ruke, jer sam gledao kako prolaze oni koji misle da su dovoljno silni da na njega vrše pritisak, a kako su posle toga prolazili. Zamalo kroz zatvoren prozor", navodi Stefanović u saopštenju.

Ddaje da mogu da na silu uguraju takozvano Kosovo u Savet Evrope, kršeći pravila te organizacije, vršeći pritisak i dovodeći ceo taj sistem u opasnost da sutra svaka pobunjena oblast bilo gde u Evropi zatraži da bude primljena, baš kao i “Kosovo”.

"Mogu i blagonaklono gledaju na propast od lokalnih izbora na severu Kosova i da dozboljavaju Prištini da i dalje odugovlači formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO), to je sve zajedno jedan ogromni pritisak na srpskog predsednika da poklekne i da prihvati sve ono što su davno zamislili da urade sa KiM", ocenjuje Stefanović.

Navodi da je predsednik Vučić je u proteklih 10 i više godina napravio velike probleme svima onima koji su mislili da je nezavisnost Kosova završena stvar, a posebno Prištini, jer je tražio odgovore na vrlo jednostavna pitanja kao što je - zašto se ne formira ZSO, kada je ta obaveza potpisana i verifikovana od strane EU?

Ili, kaže Stefanović, zašto se formacije pod komandom Prištine naoružavaju preko svake mere, kada im to ne dozvoljava nijedan međunarodni dokument, Ili, zašto ti naoružani ljudi upadaju na sever Kosova bez saglasnosti međunarodnih misija, što bi morali da rade.

"Pošto nikada nisu dali odgovor na ta jasna pitanja, uvek su problem sa Vučićem hteli da reše pritiskom na njega. Jer tako su naučili sa ranijim vlastima u Beogradu i to je uvek išlo lako. Ali sa Vučićem su strašno pogrešili", zaključuje Stefanović.