28. april 2023 12:13

Žarko Rakić: Interesi određuju državnu politiku svake zemlje, pa i Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Rakić: Interesi određuju državnu politiku svake zemlje, pa i Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas za Tanjug da se o svim državama može suditi samo prema njihovoj politici i konkretnim potezima prema Srbiji i da se ne može računati na neka trajna prijateljstva, jer su interesi ti, koji određuju svaku državnu politiku, pa i srpsku.

"Treba biti oprezan u tumačenju nečijih reči. Zaokret ne mora da znači strateško odvajanje od nekih ciljeva i interesa. Svaka država ima svoju nezavisnu politiku i ona je, pre svega, pragmatična, ali morate da imate i neku viziju. Ne možete vi zbog jednog glasanja da se odreknete prijateljstva sa Grčkom i da tumačite da su Grci postali neprijatelji srpskog naroda i Srbije. I oni imaju svoje interese i naravno da im je možda bilo lakše da ovo urade na ovakav način, nego da se u nekoj mnogo ozbiljnoj situaciji pokažu kao neprijatelji" rekao je on i dodao da i Srbija treba tako da se ponaša.

Rakić kaže da su Amerika i Evropa priznali, kao legitimne, izbore na Kosovu koji su održani bez učešća Srba, iz razloga što najmoćniji na svetu nikada neće da priznaju svoj neuspeh ili poraz i su spremni da, ne birajući sredstva i ne ceneći moguće žrtve, takvu politiku guraju do kraja.

Dodaje da bi nepriznavanje legitimiteta izbora na severu Kosova, Ameriku i Evropu dovelo u situaciju kao da su, kako kaže, stali na srpsku stranu.

To je, kaže, za njih nemoguće jer pokušavaju suprotno, da srpsku stranu i dalje disciplinuju i da je nateraju da prihvati neke odluke koje oni zahtevaju, koje su, kako kaže, više u interesu takozvane države Kosovo.

Zapad ovim potezom nije zakočio formiranje ZSO, rekao je Rakić i dodao da Zapad pokušava da formiranje ZSO ubaci u nove pregovore, da se zanemare Briselski sporazumi, kako bi to bilo u nekom paketu u kom ZSO ne bi bila na prvom mestu.