28. april 2023 16:47

Vučić: Smisao Kurtijeve odluke o mostu je da nas uvuče u rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Smisao Kurtijeve odluke o mostu je da nas uvuče u rat

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SOKOBANJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi da ima najbliže i partnerske odnose sa NATO, ali da postoje linije preko kojih ne smemo da pređemo.

Obraćajući se građanima Sokobanje, Vučić je ponovio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima nezavisnu i vojno neutralnu politiku, kao i da će to ostati dok je on predsednik.

 

"Dok sam ja predsednik nećemo ni u NATO niti i u jedan vojni blok. To je naš izbor. Svi oni koji mi svakodnevno sole pamet i koji tvrde da su pametniji nego ja i sve znaju, videli su se sa stranim državnicima i znaju šta je najbolje. Ja ne mogu da pređem preko želje naroda. Želim da imamo najbliže odnose sa onima koji su nas napali 1999. godine, ali moramo da imamo neke linije koje nećemo da pređemo. Srbija će sam da brani svoje ljude", poručio je Vučić.

Kurti želi da otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici da bi proterao Srbe

Predsednik je istakao da Srbija nije u lakoj sitauciji i da je danas okupacioni gaulajter na severu KiM Aljbin Kurti doneo odluku da se otvori most na Ibru između južne i severne Kosovske Mitrovice samo sa jednim ciljem - da proteraju Srbe sa KiM.

"Da znate i danas je okupacioni gaulajter na severu KiM Aljbin Kurti doneo odluku, posle samo nekoliko dana od onih sramnih lažnih izbora koje su održali, da otvore most koji je bio brana i čuvar interesa našeg naroda na severu KiM, ne bi li Albalnci iz južne Mitrovice preuzeli i severnu Mitrovicu. To je njihova  dugogodišnja ideja i mnogo godina se naš narod tome suprostavljao", rekao je Vučić.

 

Istakao je da Kurti to pravda time kako navodno ne žele u Mitrovici  geto već otvorene gradove, a što će lako da mu prođe zapadnih predstavnika, iako jedino želi da protera Srbe sa KiM.

Sokobanja dobija novi put i uključenje na autoput kod Rutevca

Vučić je najavio danas da će vrlo brzo biti napravljeno isključenje sa autoputa kod Rutevca kako bi se skratio put do Sokobanje za pola sata.

"Uradićemo ono što je važno, a to je, neka Koridori Srbije preuzmu, da odmah počnemo da radimo isključenje na autoputu kod Rutevca i da skratimo za pola sata put do Sokobanje. Za to imamo i projekat, koštaće mnogo, oko 12 miliona evra, a verovatno i više. Veoma brzo ćete za mesec, dva ili tri, videti mašine koje će da rade", rekao je predsednik.

 

Naveo je da će biti skraćen put do Sokobanja za desetak kilometara, tako da više neće morati da se sa autoputa prolazi kroz Aleksinac, kao i da će to biti i najkraći put do Knjaževca i Stare planine, što će doprineti njenom turističkom razvoju.

Vučić posetio Rtanj, obišao završne radove na proširenju hotela

Predsednik Srbije posetio je Rtanj, gde obilazi završne radove na proširenju hotela Ramonda.

Hotel je otvoren 2019. godine, a tadašnja investicija je iznosila oko pet miliona evra. 

 

U izgradnju novog dela hotela uloženo je dodatnih 15 miliona evra i prostire se na blizu 15.000 metara kvadratnih.

Predsednik posetio Knjaževac

Aleksandar Vučić danas je posetio Knjaževac i Plantažu Boševo, najveću u tom kraju koja se prostire na 100 hektara zasada višanja, šljiva i vinograda.

Sa Vučićem je u obilasku i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, kao i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Vučić je prethodno posetio Sokobanju, gde se građanima obratio sa letnje pozornice "Vrelo".

Pomoć hladnjačarima i proizvođačima višnje i maline

Predsednik Vučić najavio je danas, tokom posete Knjaževcu, da će država do polovine maja pomoći hladnjačarima, kako bi mogli u većoj meri da izađu u susret malinarima i višnjarima. Vučić je u razgovoru sa proizvođačima višnje iz knjaževačkog kraja, tokom posete plantaži Boševo, najvećoj u tom kraju, kazao da zna da imaju problem sa hladnjačama, koje ne mogu da otkupe sve.

 

"Mi ćemo da nađemo neki način, ali da ne obećavam previše, jer sada imamo problem i sa malinom oko toga, pošto je dosta prošlogodišnjeg roda i više i maline zadržano kod hladnjačara, pa ne mogu nove kapacitete da iskoriste. Ali, pokušaćemo preko Poštanske štedionice da mi kao država subvencionišemo kredite i pozajmice hladnjačarima da bi oni bili u lakšoj sitauciji i da bi proizvođačima višnje i maline mogli da izađu u susret. To ćemo hitno da radimo", istakao je Vučić.

On je dodao da će biti usvojena mera za tu vrstu pomoći u naredne dve do tri nedelje, kako bi se olakšalo i hladnjačarima i proizvođačima maline i višnje. 

Smisao Kurtijeve odluke o mostu je da nas uvuče u rat

Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Skupštine opštine u Kosovskoj Mitrovici da se otvori most na Ibru, koji razdvaja južni i severni deo grada, odluka čiji je smisao da nas uvuče u rat.

"Ako je to smisao, da nas uvuče u rat, ja to ne razumem", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije je dodao da je čudno što neko to radi baš pred novu rundu dijaloga 2. maja. "Zato su služili ovi izbori, sada neki mogu da pređu most iz južne u severnu Mitrovicu da glasaju", rekao je Vučić.

Boriću se i dovešću velikog investitora u Zaječar

Vučić je izjavio da će se boriti i dovesti velikog investitora u Zaječar. Na pitanje novinara da prokomentariše to što je ranije najavljivao da će APTIV otvoriti fabriku u Zaječaru, ali to još nije urađeno, Vučić je rekao da je mnogo truda i energije uloženo za tu investicije.

Sve smo im dali, ali tu milion problema ima, trudimo se da nađemo za Zaječar velikog investitora. APTIV nam je zaposlio i u Leskovcu i Novom Sadu veliki broj ljudi. I kako da im sada ne verujemo da to neće da se desi. Boriću se i dovešću u Zaječar velikog investitora", poručio je Vučić.

Kada je reč o stadionu u Zaječaru, kaže da otvaranje kasni zbog određenih radova, kako kažu izvođači, koje je usporila kiša, ali i zbog hibridne trave po UEFA standardima koja mora da prođe tri košenja. Izgradili smo najlepši stadion u Srbiji, rekao je Vučić i dodao da se kasni uvek skoro na svakom projektu, ali da je dobro što se svuda gradi. 

Na skupštini SNS definisaće se politika, o mom zdravlju iz kabineta

Predsednik Srbije izjavio je da će se na skupštini Srpske napredne stranke 27. maja definisati politika stranke. On je, na pitanje novinara, rekao da se uvek spekuliše ko će da vodi stranku, ko u njoj da ostane, i istakao da je suština da se definiše politika.

"Da nismo sproveli najteže mere fiskalne konsolidacije, ova zemlje bi nestala sa karte. Evo pogledajte nama prijateljsku Libiju, ima pet puta više nafte nego UAE, ali je razlika u standardu zbog onih koji vode zemlju. Sve zavisi od rukovodstva i koga birate", rekao je Vučić.

On je rekao i da njegovi politički protivnici kažu da mora da odgovara za svoja nedela. Dodao je da će odgovarati za sve što je izgrađeno, pa i za Beograd na vodi. "Sećate se kako je to izgledalo. Sada oni uživaju u tim kafićima i restoranima", rekao je Vučić.

Srbija ne želi da bude članica vojnih blokova, Priština pokazuje nervozu

Predsednik Vučić izjavio je danas da Srbija ne želi da postane članica NATO-a, ili nekog drugog vojnog bloka. On je istakao da Srbija, "preko njegovih leđa", neće postati članica vojnog pakta u naredne četiri godine.

"Nije problem. Smenite kompletno rukovodstvo SNS i izaberite neko novo rukovodstvo koje hoće u NATO i tad ni ja neću biti deo tog tima. Ja smatram da je ispravna politika Srbije da bude vojno neutralna. Za takvu politiku se zalažem kao predsednik Republike i to ću nastaviti da činim kao vrhovni komandant još ove četiri godine", rekao je on.

Na pitanje kako komentariše aspiracije tzv. Kosova da postane član NATO-a, Vučić je rekao da to neće biti lako, jer u Alijansi postoje četiri zemlje - nepriznavači. "Čak i ako jednu zemlju nagovore da postane priznavač, vrlo snažan otpor će postojati kod Španije, ali i kod nekih zemalja priznavača, poput naših prijatelja, braće i sestara iz Mađarske", rekao je Vučić i istakao da to ni na koji način ne zavisi od Srbije. On je rekao da se Prištini žuri i da pokazuje preveliku nervozu. 

Vučič obilaskom destilerije "Blagojević" završava posetu Zaječarskom okrugu

Predsednik Srbije je danas, na kraju posete Zaječarskom okrugu, destileriju "Blagojević" u Svrljigu. Sa Vučićem je u obilasku i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, kao i ministar unutrašnje i spoljnje trgovine Tomislav Momirović.

Vlasnik Peđa Blagojević rekao je za Tanjug da destilerija može da proizvede oko 40.000 litara rakije godišnje, mahom od šljive i dunje, koje proizvode iz svojih zasada na površini od 35 hektara.

Predsednik je ranije najavio da će krenuti u obilazak Srbije i da će do kraja godine obići svih 25 okruga, a do sada je obišao Pčinjski, Sremski i Raški okrug.

Ukrajinski poljoprivredni proizvodi uticaće i na nas

Vučić je izjavio danas da su srpski poljoprivrednici ugroženi poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine, kao i poljoprivredni proizvođači u celoj Evropi.

"Naravno da su ugroženi, jer svi deluju na jedinstvenom evropskom i evroazijskom tržištu. Ako pitate da li možemo da ne uvozimo, onda to znači da i druge vlade mogu nama da zabrane izvoz. Mi smo potpisali neke sporazume gde smo na jedinstvenom tržištu i gde ne smemo da budemo na zatvorenom tržištu", rekao je Vučić nakon obilaska fabrike nameštaja "Mobi" u Knjaževcu.

Odgovarajući na pitanje da li bi mi mogli da zabranimo uvoz ukrajinskih proizvoda, Vučić je odgovorio da pokušamo da zamislimo primer da nam kažu "nećemo srpsku malinu u Nemačkoj, kada je imamo iz Poljske" ili da Poljska traži od Nemačke da na nivou EU donese takvu meru i šta bi mi onda radili.

Pre kraja godine otvaramo proizvodni pogon u Svrljigu

Predsednik Srbije je najavio danas da će država pomoći da se nađe investitor, strani ili domaći, koji će pre kraja godine otvoriti proizvodni pogon u Svrljigu.

"Otvorićemo jedan proizvodni pogon za 200 do 250 ljudi", rekao je Vučić i dodao da već ima ideju za neko domaće preduzeće koje bi moglo da otvorio fabriku u Svrljigu, ukoliko ne uspeju nađu nekog stranog investitora. Kazao je da će tu raditi, pre svega, mlađi muškarci i žene, kako bi mogli da planiraju svoju budućnost u Svrljigu.

 

Vučić je, tokom obilaska destilerije "Blagojević" na kraju posete Zaječarskom okrugu, rekao da će u Svrljigu biti izgrađena i sportska hala, kao i da se sa tim nešto kasni pošto je projekat imao određene nedostatke.