3. maj 2023 10:24

Nebojša Stefanović: Razgovori u Briselu pokazali da Srbija u Vučiću ima jakog zaštitnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Stefanović: Razgovori u Briselu pokazali da Srbija u Vučiću ima jakog zaštitnika

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović rekao je da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo lično učešće u dijalogu garancija da se zaštite interesi Srbije.

"Jučerašnja runda dijaloga u Briselu pokazala je koliko Srbija ima jakog zaštitnika svojih najvažnijih interesa u predsedniku Aleksandru Vučiću i koliko je politika koju on vodi oslonac za puno ostvarivanje tih interesa", rekao je on.

Stefanović je dodao da je za pregovaračkim stolom, sa prištinske strane, ponovo bila opstrukcija, odbijanje da se primene već odavno dogovorena rešenja, čak je bilo i primitivnog dobacivanja članovima Upravljačkog tima koji je izradio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština.

"Sa druge strane, Srbija je preko svog predsednika, predstavila odgovornu i mudru politiku, čijoj doslednosti i konstruktivnosti priznanje odaju i evropski predstavnici. I juče, kao i nebrojeno puta do sada, predsednik Vučić je potvrdio da će ZSO, onako kako je dogovorena Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015, morati da bude formirana i da Srbija ne može da dopusti da se preko te crvene linije pređe", istakao je on.

Opstrukcija Prištine, koja se na oči evropskih predstavnika odvija već čitavu deceniju, dodao je Stefanović, nastavljena je i juče, iako još od prvog dana Briselskog sporazuma, jasno da Srbija i predsednik Vučić neće odstupiti ni korak od rešenja koja su već dogovorena i potpisana.

"Zapadni posrednici imaju više nego bilo kada ranije, obavezu da prištinske pregovarače nateraju da poštuju i sprovedu obaveze koje su preuzeli i potpisali. Ako već ne mogu da ih nauče pristojnom ponašanju, kakvo dolikuje mestu na koje su došli da razgovaraju, onda mogu i moraju da ih podsete da je ZSO njihova obaveza i da moraju da je ispune, onako kako su je prihvatili ", rekao je on.

Član predsedništva SNS-a je dodao da je predsednik Vučić još jednom demonstrirao ogromnu državničku odgovornost i energiju da se dođe do sporazuma, sagledavajući sveobuhvatno celu situaciju na KiM i znajući dobro kolikim rizicima je izloženo naše stanovništvo u Pokrajini.

"Zahvaljujući politici koju je on postavio i vodeći neizmerno teške i komplikovane pregovore, Srbija nije, niti će ubuduće proizvesti nijedan problem koji će otežati dijalog. Naprotiv, Srbija će i ubuduće biti onaj faktor koji vodi ka rešenju, a ne ka produbljivanju problema", istakao je on.

Takva politika predsednika Vučića, objašnjava Stefanović, učinila je da Srbija ima veliko poštovanje od svih međunarodnih faktora koji su uključeni u traženje rešenja za KiM i na taj način suštinski je zaštitila naše nacionalne interese, u uslovima ogromnih pritisaka, velikih provokacija i bezbednosnih rizika za srpsko stanovništvo u našoj južnoj pokrajini.