13. decembar 2022 14:48

Darija Kisić: Najpouzdanije ulaganje jednog društva je u decu u najranijem uzrastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darija Kisić: Najpouzdanije ulaganje jednog društva je u decu u najranijem uzrastu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Na šestoj Nacionalnoj konferenciji o ranom razvoju i roditeljstvu "Navijamo za roditeljstvo" poručeno je da je najvažnije institucionalno podržati roditelje u odgajanju dece u njihovom ranom razvoju, kao i da je najbolje i najpouzdanije ulaganje jednog društva, ulaganje u decu u najranijem uzrastu.

Konferencija koju organizuje UNICEF u Srbiji u saradnji sa Vladom Srbije donosi nova saznanja i inovacije u širenju politika i kvalitetnih stručnih praksi proisteklih iz potreba i snaga roditelja i najmlađe dece u našoj zemlji.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je da je roditeljstvo nešto najlepše, najuzvišenije na svetu i da je najvažnija uloga koja pokreće svakog čoveka.

"To je ujedno i najveća odgovornost jer od toga kakvi smo roditelji zavisi kakva će naša deca biti. Zato je to najlepši, ali i najteži zadatak svakog od nas", kazala je.

Ističe da je podrška veoma važna u svakom segmentu života, a posebno kada se odgajaju deca počevši od njihovog ranog razvoja.

Najbolje i najpouzdanije ulaganje jednog društva, kako naglašava ministarka, jeste ulaganje u decu u najranijem uzrastu.

Navodi da je Ministarstvo koje predvodi posvećeno u saradnji sa Unicefom tom pitanju i jačanju podrške roditeljima u periodu ranog uzrasta dece i to, kako dodaje, kroz unapređivanje dostupnosti i kvaliteta usluga za roditelje.

Kako je navela, organizovana i sistemska podrška roditeljstvu doprinosi mentalnom zdravlju i blagostanju i dece i njihovih roditelja, sprečavanju nasilja i zanemarivanja u detinjstvu, doprinosi oprtimalnom ostvarivanju potencijala svakog deteta i smanjuju rizična ponašanja tokom životnog veka.

"Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u odgovoru na izazove populacionih kretanja, kao i u cilju unapređivanja kvaliteta života porodice, staviće naglasak i na politike i mere koje doprinose i promovišu rodnu ravnopravnost u roditeljstvu, kako bismo još više ukljucili očeve u odgajanje dece", kazala je Kisić dodajući da se planira organizacija i školice roditeljstva za tate.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski kazao je da istraživanja pokazuju da roditelji imaju poverenja u pedijatriju i patronažne sestre, koji su sa njima od prvog dana.

Prve tri godine su najvažnije za razvoj deteta, kazao je Stefoski i dodao da je zato i najvažnije da imaju podršku baš u tom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre kazao je da je rano detinjstvo najkritičnija faza razvoja deteta.

"Moramo da odgajamo samouverenu i srećnu decu. To je težak posao i zato državni organi moraju da nas prate u tim aktivnostima", kazao je.

Kaže i da ceo sistem mora da podrži staratelje i da se deci obezbedi sve što im je potrebno na početku života.

EU je posvećena obezbeđivanju zaštite i obrazovanu dece, kako kaže Žiofre i to sa cijem da deca mogu da napreduju.

"Radimo na obezbeđivanju adekvatnih mogućnosti za zapošljavanje, infrastrukturu škola, parkova, sportskih terena i podržavamo zdravstveni sistem da svako dete ima blagovremenu negu", kazao je Žiofre i dodao da u tom smisli u Beogradu podržavaju izgradnju univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2".

Ukazapo je i na to da su se tokom godina kovida trudili se da premoste digitalni jaz i dopru do najugorženije dece te da su u saradnji sa Vladom Srbije i u našoj zemlji radili na tome.

"Opredeljeni smo da nastavimo da radimo sa Unicefom i institucijama u Srbiji kako bi se podržao i pomogao razvoj dece u Srbiji", kazao je Žiofre.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, navela je da se kao društvo suočavamo sa brojnim izazovima, među kojima su nasilje nad i među decom, problem mentalnog zdravlja, institucionalno uključivanje dece iz osetljivih kategorija.

"Rešenje je ulaganje u rani razvoj dece, stvaranje pravih uslova za pravi razvoj daje rezultate, bolje je to nego da kasnije rešavamo probleme", kazala je.

U Srbiji je, kako kaže Kostadinova, ostvaren napredak u pružanju usluga u ranom detinjstvu, kao i da je u petini opština, uz saradnju sa Unicef-om, osnažena primarna zdravstvena zaštita.

"Ovim dostignućima Srbija blista kao primer dobre prakse kako u regionalnom, tako i na globalnom nivou", kazala je.

Nikolina Radosavljević, mama dva dečaka od pet i tri godine, od kojih mlađi ima Daunov sindrom, navela je da im je na početku najviše nedostajala podrška i konretno usmerenje.

"Kada razmislimo šta nam je potrebno od rođenja pa kroz život jeste podrška, osećajnost, osećaj da se osećamo sigurno, voljeno i da nas čuju", navela je.

Ističe da su roditelji dece sa smetnjama u razvoju nešto senzitivniji.

"Često kada dobijemo decu sa poteškoćama u razvoju suočavamo se sa negativnom pričom, predlaže nam se separacija od deteta, pričaju nam da se porodice razilaze jer ne mogu to da izdrže", kazala je Radosavljević.

Navodi da život porodica, u kojima su deca sa poteškoćama u razvoju, 24 sata izazovan, ali da je lep kao i životi svake druge porodice.

"Da ne bismo na sve izazove imali dodatne distrakcije, da bismo zdravo i dobro gledali svoje dete, zdravo gledali na situaciju u kojoj se nalazimo, da bismo bili negujući roditelj, potrebna nam je šira porodica, da sistem i društvo budu negujući i podržavajući", kazala je Radosavljević.