16. maj 2023 14:04

Bojan Klačar: Dva scenarija kako do parlamentarnih izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Klačar: Dva scenarija kako do parlamentarnih izbora

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je nezahvalno prognozirati u kom periodu se mogu očekivati novi izbori, a ukoliko procena bude da se u septembru ide na birališta, najizvesnije je, kaže, da će se održati parlamentarni ili parlamentarni zajedno sa beogradskim izborima.

"Lokalne izbore je proceduralno i logistički gotovo nemoguće organizovati u septembru. Upravo su lokalni izbori, kao i pokrajinski kojima je redovan termin kasno proleće 2024. godine, jedan od razloga zašto i dalje postoje šanse da se svi izbori održe u prvoj polovini godine", ocenio je Klačar za Tanjug.

Klačar je mišljenja da ćemo u tom slučaju, do održavanja izbora, svedočiti promenama u Srpskoj naprednoj stranci i vladi.

Klačar objašnjava da se do parlamentarnih izbora može doći na dva načina, prvi je da vlada podnese obrazložen predlog o raspuštanju Skupštine i pošalje ga predsedniku Srbije koji ukazom raspusti Skupštinu i raspiše izbore, što je, kako kaže, za nijansu jednostavniji i brži način i praktikovan je za aprilske izbore 2023. godine.

"Drugi način je da premijerka podnese ostavku Skupštini i obavesti javnost i predsednika Srbije, ali je predsednik Republike onda dužan da pokrene postupak za izbor nove Vlade", rekao je Klačar.

Ako Narodna skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke predsednika Vlade, predsednik Republike je dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

Upitan šta se sve promenilo u političkom životu Srbije i kako bi to sve moglo da utiče na rezultate glasanja, Klačar primećuje da su se desile velike promene, premda ne i tektonske, i da prevashodno najveću promenu čini formiranje narodnog pokreta za državu i očekivano povlačenje Aleksandra Vučića sa mesta predsednika SNS.

Do promene je, primećuje, došlo i u opoziciji.

"Velika koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije prestala je s funkcionisanjem, nastao je novi pokret „Srce“ Zdravka Ponoša, dok su Stranka slobode i pravde i PSG napravili faktički novu predizbornu koaliciju sa EU integracijama pri vrhu agende. Odnosi između SSP i ostatka opozicije nisu dobri, pa je verovatno očekivati da će izborna kampanja te sukobe samo produbiti", ocenio je Klačar.

Promene su, kaže, vidljive i u zeleno levom bloku kroz autonomnije nastupe Ne davimo Beograd koji se polako distancira od šire koalicije zelenih sa kojima su nastupali na aprilskim izborima.

"Na desnom spektru se desilo programsko ukrupnjavanje zbog Kosova pa nije nerealno očekivati nove koalicije, poput na primer koalicije između Dveri i Zavetnika", rekao je Klačar.

On napominje da u pogledu popularnosti, nema dramatičnih promena u odnosu na aprilske izbore.

"Promenjeni su određeni rejtinzi, ali krupnije političke koordinate između i unutar blokova birača su ostale na sličnom nivou. Međutim, politički život je veoma dinamičan i nemoguće je predvideti šta se može desiti u kampanji a da može imati velike posledice po stranačke rejtinge", dodaje izvršni direktor CeSID-a.

Na pitanje koje ključne poruke možemo očekivati na skupu 26. maja, koji je najavio predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, Klačar ocenjuje da će one biti namenjene homogenizaciji biračkog tela naprednjaka, a u slučaju odluke o izborima, to će, kaže, faktički biti predizborni skup sa kojim se ulazi u predizborni period.

"Od političkih poruka, za očekivati je da Vučić najavi povlačenje sa mesta predsednika SNS, da nagovesti dodatne promene u stranci, da intenzivira aktivnosti u delovanju narodnog pokreta za državu, da najavi promene u radu vlade i da najavi nove izbore", kaže Klačar.

U vezi sa izborima, ostavljen je čini se prostor da mogu biti održani u septembru, ali da mogu biti prolongirani i za kasniji period, zaključio je Klačar.