17. maj 2023 13:26

Obeleženo 106 godina od smrti vojvode Putnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeleženo 106 godina od smrti vojvode Putnika

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Polaganjem venaca na grob Radomira Putnika na Novom groblju u Beogradu je danas obeležena 106. godišnjica smrti velikog srpskog vojskovođe.

U ime Vlade Srbije venac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, a u ime grada Beograda član Gradskog veća Jovan Jokić.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja građana poštovalaca tekovina balkanskih ratova, kao i Velikog rata, saopštio je Sekretarijat za informisanje Gradske uprave Beograda.

Antić je podsetio da je vojvoda Putnik jedan od najslavnijih srpskih vojskovođa.

"U Prvom balkanskom ratu, vojvoda Putnik bio je komandant Rudničke brigade prve klase, a učestvovao je u oslobađanju Niša i borbama za oslobođenje Vranja, dok je u Drugom balkanskom ratu bio načelnik štaba Dunavske divizije", izjavio je Antić.

Jokić je istakao da je vojvoda Putnik svojom hrabrošću, znanjem i mudrim komandovanjem doprineo da se srpski narod oslobodi.

"Danas smo se okupili da odamo počast velikom srpskom vojskovođi Radomiru Putniku. Prošlo je 106 godina od smrti prvog srpskog vojvode, koji je taj čin dobio nakon balkanskih ratova. Dugujemo mu večnu zahvalnosti i neka mu je večna slava", rekao je Jokić.