20. maj 2023 18:04

Đorđe Milićević se sastao u Cirihu sa predstavnicima srpske dijaspore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević se sastao u Cirihu sa predstavnicima srpske dijaspore

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA DIJASPORU /TOMICA BULATOVIĆ

CIRIH - Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Generalnom konzulatu Srbije u Cirihu sa predstavnicima srpskih udruženja i klubova u tom delu Švajcarske.

Ministar Milićević prestavio je projekte Kabineta koji se tiču čvršćeg povezivanja matice i dijaspore, i pozvao predstavnike srpske dijaspore sa kojima se sastao da uzmu aktivno učešće u Vidovdanskom saboru dijaspore koji će biti održan 1. i 2. jula u Palati Srbija u Beogradu.

On je objasnio da će se na Vidovdanskom saboru dijaspore, kroz različite panele doći do osnova buduće dugoročne strategije odnosa matice i dijaspore, kao i do smernica za izradu novog zakona o dijaspori, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Ministar je Srbe iz Švajcarske pozvao i da učestvuju u projektu letnjih kampova za mlade iz dijaspore koji će tokom jula i avgusta biti organizovani u više od 20 gradova širom Srbije.

Tematski će biti svrstani u tri grupe - eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava, objasnio je Milićević.

Ministar je ocenio da ovi letnji kampovi pre svega treba da mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide njen lepote, a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka.

Sastanku, koji je organizovao generalni konzul Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić, prisustvovali su aktivista Suzana Gogić, predsednik kluba „Srbija“ Dragoslav Baratović, predsednik kluba „Divac“ Vladeta Stojanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske Zvonimir Jovanović i predsednik Saveza srpskog folklora Nenad Milenković, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Svi oni su podržali aktivnosti ministarstva i najavili svoje aktivno učešće u pomenutim projektima, dodaje se u saopštenju.