24. maj 2023 12:40

Tanja Miščević: Lokalna samouprava treba sama da radi na svom razvoju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Miščević: Lokalna samouprava treba sama da radi na svom razvoju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Mesto gde se u najvećoj meri primenjuju standardi Evropske unije nisu prestonica i vlada, već lokalna samouprava, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

"Važno je da se lokalna samouprava 'natera' da sama izradi i sprovede plan lokalnog razvoja, a ne da im to radi neko sa strane", rekla je Miščević.

Kako kaže, naši administrativni kapaciteti su u stalnoj reformi i nije dovoljno samo imati neko telo, već je neophodno da ono ima kapacitet da sprovede reforme.

"Spuštanjem odgovornosti na niže strukture javne uprave, stvara se osećanje svakoga od zaposlenih u njoj da je deo države. Nema više 'veži konja gde ti gazda kaže', sada svako mora da ima kapacitet da 'preseče'", navela je Miščević.

Vršilac dužnosti pomoćnice ministra Sektora za evropske integracije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Mila Stanković, rekla je da se u proteklom periodu posebna pažnja posvećivala odgovornosti i poboljšanju kvaliteta pružanja usluga.

"Zaposleni u javnoj upravi se obučavaju za takozvane meke, odnosno ljudske veštine. Oni moraju da izađu iz zone komfora i promene svoj način razmišljanja. Kreativno i timsko razmišljanje je cilj kome težimo", navela je Stanković.

Prema njenim rečima, sve ovo je preduslov za poboljšanje kvaliteta života građana.