25. maj 2023 20:28

Prištinske vlasti ponovo zabranile služenje liturgije u hramu Hrista Spasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prištinske vlasti ponovo zabranile služenje liturgije u hramu Hrista Spasa

Foto: TANJUG/DOPISNIK KiM

PRIŠTINA - Privremene kosovske institucije ponovo su zabranile služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini, potvrdio je za Tanjug prištinski paroh.

Kao i ranije, i ove godine, institucije takozvanog Kosova su zabranile pristup hramu Hrista Spasa u Prištini i služenje Spasovdanske liturgije.

„Nakon 15 dana od kako sam predao zahtev za služenje svete liturgije, čekali su zadnji dan, juče su mi javili telefonom da je zabranjeno i da ne dozvoljavaju služenje liturgije. U svim crkvama i manastirima može ali, izričito, baš tim rečima, u hramu Hrista Spasa ne može i ne dolazi u obzir. Zatražio sam pismeno obrazloženje, nisu mi pisano odgovorili. Čekam i dalje, ja neću da odustanem. Ako bude bilo potrebno ići ću i u stanicu policije da mi daju pisani odgovor“, rekao je za Tanjug prištinski paroh Staniša Arsić.

On je dodao da je pitao ko je zabranio liturgiju, ali da odgovor nije dobio osim kratkog objašnjenja da se vodi sudski spor i da se zbog toga crkva ne može koristiti za verske obrede.

„Nisu mi dali nikakvo obrazloženje. Kao, bezbednost je problem. Ustvari ni to nije problem, nego je problem da mi odemo tamo da služimo, kao i prošle godine kada nas je opkolilo devet policajaca, tada uz obrazloženje da nismo prijavili skup. Sada smo to uradili, 20 dana pre, na vreme sve, međutim opet ista priča“, zaključuje prištinski paroh koji kaže da SPC i Eparhija poseduju svu dokumentaciju da su vlasnici zemljišta na kome se nalazi hram Hrista Spasa.

O zabrani liturgije otac Staniša je obavestio vladiku, a Eparhija raško – prizrenska je o ovom činu obavestila javnost.

"Uoči praznika Vaznesenja Eparhija raško-prizrenska sa najboljim namerama obavestila je Кosovsku policiju o planiranom verskom obredu u hramu Hrista Spasa u Prištini 24. maja na Vaznesenje Hristovo, zbog obezbeđenja verskog skupa i organizovanja parkiranja vozila. U sredu, 23. maja, SPC parohija u Prištini je neformalno, samo usmenim putem obaveštena od strane kosovske policije da je Srpskoj Pravoslavnoj crkvi zabranjeno služenje spasovdanske liturgije u našem hramu Hrista Spasa u Prištini. Našem svešteniku je usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje verskih obreda u našem hramu u Prištini ’sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško – prizrenske’, kao i zbog navodnih bezbednosnih razloga“, navodi se u saopštenju eparhije raško – prizrenske, u kome se izražava protest zbog kršenja verskih prava i zloupotrebe zakona od strane takozvane Kosovske policije.

Iz Eparhije je poručeno da će iskoristiti sva prava kako bi ovaj problem rešila u skladu sa zakonom.

Nedovršeni hram Hrista Spasa se nalazi u samom centru Prištine i godinama privremene kosovske institucije ne dozvoljavaju verske obrede u njemu, kao ni bilo kakve unutrašnje i spoljne radove na njemu.

Nekoliko puta je grupa studenata organizovala i proteste u porti hrama, tražeći njegovo rušenje jer je, kako su navodili organizatori protesta izgrađen na zemljištu prištinskog univerziteta i da je simbol, kako su navodili, „Miloševićevog režima“.

Saborna crkva Hrista Spasa je nekoliko puta devastirana, u unutrašnjosti su paljene gume, bacano smeće, pojedini albanski muzičari su u njoj snimali neprikladne spotove, jedno vreme je bila i stecište beskućnika, a pre izvesnog vremena je na njoj ispisan grafit "Isus mrzi Srbe".

Njena izgradnja je započeta 1992. godine, ali nikada nije završena.

Nakon što je crkva očišćena 10. juna 2021. godine, u njoj je prvu liturgiju nakon 1998. godine, služio episkop raško – prizrenski Teodosije.