30. maj 2023 13:22

Nebojša Stefanović: Srbija je posvećena miru, ali neće dozvoliti novi pogrom na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Stefanović: Srbija je posvećena miru, ali neće dozvoliti novi pogrom na KiM

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović istakao je danas da se plan Aljbina Kurtija da izazove krvoproliće na severu Kosova i Metohije i zatim progon svih preostalih Srba odvija pred očima međunarodne zajednice čiji je zadatak da štiti Srbe baš od ovakvog plana.

On je u saopštenju navodi da predsednik Aleksandar Vučić već godinu dana upozorava da će se dogoditi ovo što se sada događa našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, ako mentori na vreme ne zaustave Kurtija u njegovom planu za etničko čišćenje.

"Nisu slušali upozorenja i molbe predsednika Vučića, jedinog partnera koji iskreno želi mir i pregovore. Nisu se osmelili da nateraju Kurtija da prvo ispuni potpisano od pre deset godina, tetošili su i njega i njegove jastrebove, koji su pred očima imali samo jedan plan – proterati Srbe", naveo je Stefanović ocenjujući da je Kurtijeva opsesivna želja da ponovi pogrom iz marta 2004. godine.

Stefanović napominje da se Kurti prevario, jer današnja Srbija nije ona Srbija iz 2004., koja je tada, kako je rekao, ćutala i pisala saopštenja umesto da brani svoj narod.

"Srbija neće dozvoliti da se njenom narodu na Kosovu i Metohiji ponovi pogrom i naš narod na Kosovu i Metohiji to dobro zna. Ko god se usudi da pomisli da će moći da ponovo proteruje, spaljuje i ubija neka dobro ima na umu da Srbiju danas vodi odlučan državnik i patriota, spreman da se bori za budućnost svog naroda", istakao je Stefanović.

Smatra i da nijedna od zapadnih zemalja koja podržava Kurtija ne može danas da se skriva i da prebacuje odgovornost na Prištinu.

"I vi ste odgovorni, zato što ste odavno upozoravani od predsednika Vučića šta će se dogoditi ako dopustite da Kurti ide sve dalje sa svojom politikom nasilja i etničkog čišćenja", naveo je Stefanović i ddoao da je bojkot lokalnih izbora od strane Srba bilo najjače upozorenje da se ne može nametati vlast na silu i uz pretnju oružjem i da vlast u srpskim opštinama preuzimaju ljudi za koje niko nije glasao.

Stefanović ukazuje da su zapadne sile tolerisale ponašnje Prištine umesto da je zaustave na prvom koraku i nateraju da sprovede obavezu o Zajednici srpskih opština i prestanu sa pritiscima, što je dovelo otvorenog oružanog progona kosovskih Srba.

"Poslednji je trenutak da države Kvinte zaustave nameru Aljbina Kurtija da ubija i progoni Srbe na Kosovu i Metohiji. On se neće zaustaviti sam od sebe. Srbija ima ogroman prag tolerancije zato što je posvećena miru i dogovoru, ona poštuje svaku obavezu koje je preuzela. Ali i to strpljenje ima granicu, a ta granica je život i bezbednost svih Srba", naveo je Stefanović.