2. jun 2023 15:41

Slobodan Zečević: Eskalacija sukoba na KiM mogla da se spreči, uz sprovođenje dogovora iz Brisela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Eskalacija sukoba na KiM mogla da se spreči, uz sprovođenje dogovora iz Brisela

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da je eskalacija sukoba na KiM mogla da bude sprečena da je sprovedeno sve što je bilo dogovoreno u Briselu.

Za Tanjug kaže da je eskalacija situacije na KiM i negativna atmosfera koja se stvorila kao i broj povređenih, jedan veliki neuspeh u smislu predviđanja događaja i u razumevanju prirode Kurtijevog režima, kao i poraz za Zapad koji, kako kaže, nije dovoljno vodio računa o svim elementima krize na Kosovu.

Dodaje da nije kasno da se neke stvari promene u narednom periodu, odnosno da Srbi dobiju nazad svoje opštine, da se formira ZSO, da se povuku albanske specijalne jedinice sa severa Kosova i da se normalizuje situacija.

Zečević ističe da predsednik Aleksandar Vučić i Srbija žele da budu konstruktivni i doprinesu političkom i mirnom rešenju, što je vrlo teško to raditi u trenutnim uslovima, i napominje da je srpska delegacija dolazila pripremljena sa pokušajem da realizuje ono što je dogovoreno u Briselu, ali je sa Prištinske strane postojala neozbiljnost i želja da se izigraju svi dogovori, da se politikom svršenog čina Srbi isteraju sa Kosova i da se ne ispoštuje ono što je dogovoreno.

Smatra indikativnim to što je Vjosa Osmani na kraju morala da se sastane sa Vučićem zbog očiglednog pritiska francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, što pokazuje da ako su EU i SAD odlučne u tome da sprovedu ono što je dogovoreno, Albanci ne mogu da se ogluše o zahteve SAD i EU.

"Za zapadni Balkan što se tiče Moldavije, interesantna je teza da treba čvršće integrisati zapadni Balkan i više ulagati u države zapadnog Balkana u ekonomskom smislu, jer one nemaju dovoljno sredstava za razvoj i ne mogu da prate tempo razvoja članica EU i da treba razmišljati o većoj integraciji i u ovakvim okolnostima, a onda verovatno i u prijemu novih članica Zapadnog Balkana u članstvo EU," navodi Zečević.

Kada je reč o Bratislavi i Moldaviji, on lično smatra da se plete jedna mreža oko Rusije, da zapadni svet želi da izoluje Rusiju i Belorusiju,što više može i pokuša da napravi što veći broj saveza sa zemljama iz Istočne Evrope sa ciljem da Rusija ostane izolovana.