2. jun 2023 17:49

Albanijan post: Kvinta i EU sastavile plan za deeskalaciju na severu KiM u osam tačaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Albanijan post: Kvinta i EU sastavile plan za deeskalaciju na severu KiM u osam tačaka

Foto: AP Photo/Dejan Simicevic

TIRANA - Zemlje Evropske unije i Kvinte sastavile su plan u osam tačaka sa ciljem smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije, a prva tačka kaže da "Kosovo i Srbija treba da se pridrže implementacije osnovnog sporazuma", dok je poseban fokus na tačkama 1, 3, 7 i 9, prenosi "Albanijan post".

Dalje, navodi se da bi kosovske vlasti trebalo da povuku specijalne policijske snage, što treba i Vojska Srbije da uradi, kao i da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji na normalu.

Tačka tri kaže da je "regularna policija", uz pomoć Kfora i Euleksa, odgovorna na bezbednost na terenu.

Dalje se predviđa prekid svih protesta i povratak normalnog života, pa se navodi da opštinski službenici treba da se vrate na radna mesta i obavljaju dužnosti u objektima.

U julu 2023. gradonačelnici opština na severu podneće ostavke, što će otvoriti put predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da raspiše nove, prevremene izbore, koji bi mogli da se održe krajem avgusta ili početkom septembra.

U sedmoj tački se predviđa da se u tačkama 3, 4, 5. i 6. ovog sporazuma postigne značajan napredak na stvaranju Zajednice srpskih opština, kao i primenu člana 1. Osnovnog sporazuma.