13. jun 2023 12:23

Kurtijev predlog: Vanredni izbori na severu KiM, ali pre toga "krivično gonjenje"

Autor: Tanjug

podeli vest

Kurtijev predlog: Vanredni izbori na severu KiM, ali pre toga "krivično gonjenje"

Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je međunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za rešenje situacije na severu Kosova i Metohije, među kojima je i raspisivanje vanrednih izbora na severu pokrajine.

On je, međutim, na pres konferenciji, kao prvu tačku svog predloga naveo "sprovođenje zakona" u četiri opštine na severu, kao i "identifikaciju i krivično gonjenje" onih koji su napali policiju, pripadnike KFOR-a i novinare. 

Sledeća tačaka je da se, po njegovim rečima, "kriminalne grupe" povuku sa severa pokrajine i da se zaustave njihove, kako je naveo, "kriminalne aktivnosti".

Rama treba da predloži Vučiću nacrt za albansku manjinu u Srbiji

Aljbin Kurti rekao je danas da bi premijer Albanije Edi Rama, umesto što je izneo predlog nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), trebalo da izađe sa predlogom za albansku manjinu u Srbiji. 

Kurti je pozvao Ramu da takav predlog predstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sledećem sastanku "Otvorenog Balkana", prenosi Reporteri.

 

"Ne sumnjam da premijer Edi Rama smatra da je njegov predlog nacrta statuta dobar i da je u tom slučaju predlažem da premijer Edi Rama ovaj nacrt statuta za nacionalne manjine predstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sledećem sastanku za Otvoreni Balkan za Albance u dolini", rekao je Kurti.