13. jun 2023 18:01

Nemec: Svi čekaju da vide deeskalaciju sa prištinske strane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemec: Svi čekaju da vide deeskalaciju sa prištinske strane

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Evroparlamentarac Matjaž Nemec izjavio je danas, govoreći o situaciji na KiM, da sada svi čekaju da vide deeskalaciju sa prištinske strane i šta će po tom pitanju učiniti premijer privremenih institucija Aljbin Kurti.

"Želimo da se primeni dogovor iz Ohrida i da se stvarno razgovara o tome kako napred", rekao je Nemec za Tanjug.

Komentarišući predlog albanskog premijera Edija Rame o statutu Zajednice srpskih opština, evroparlamentarac je rekao da je najinteresantnije i najbitnije to što predlog dolazi iz regiona, odnosno iz susedne zemlje.

Nemec je naveo da je reč o predlogu o kojem se može razgovarati, te da je glavno pitanje formiranje Zajednice srpskih opština i kako će izgledati život Srba na severu KiM.

"Imamo iskustva oko toga. Znamo za 15, 16 modela i to nije ništa novo. Treba samo da se dogovorimo i da onda implementirano", poručio je Nemec.

On je dodao da se o tom predlogu može razgovarati u Briselu, Prištini i Beogradu.

Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, Nemec koji je ujedno i član Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji, rekao je da EU očekuje promenu retorike u skupštini i medijima, kao i da je potrebno više pluralizma u srpskim medijima.

Istakao je da je važno pitanje dodele pete nacionalne frekvencije i kakva je situacija oko regulatora.

"To su glavna pitanja kako bi se nešto promenilo u društvu", rekao je Nemec.