22. jun 2023 17:59

Brnabić obavestila Vladu Srbije o predlogu za smenu Baste

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić obavestila Vladu Srbije o predlogu za smenu Baste

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je danas članovima Vlade da je, na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Narodnoj skupštini upućen predlog za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na današnjoj sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da se korisnicima stipendije Fonda za mlade talente nakon završetka studija omogući učešće u Programu stručne prakse „Talenti u javnom sektoru”, na osnovu Konkursa za stipendiranje do 1.050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademekih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23 godinu.

Studenti koji dobiju stipendiju i zaključe Ugovor o stipendiranju imaju obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u organima javne uprave ili institucijama čiji je osnivač Republika Srbija u trajanju od tri meseca, s mogućnošću produženja na devet meseci, uz mesečnu novčanu naknadu od 40.000 dinara neto.

Stipendisti Fonda predstavljaju najtalentovanije mlade ljude u Srbiji, a jedan od osnovnih ciljeva programa „Talenti u javnom sektoru" je podstrek i prilika da svoje znanje i ideje primene za dobrobit čitavog društva, sa ciljem njihovog ostanka u Srbiji.

Na sednici su donete i dve uredbe o proglašenju spomenika prirode: „Vražji kamen – Prosečnik ” i „Dubočka pećina – Gaura Mare“.

Vražji kamen - Prosečnik nalazi se u dolini reke Pčinje, u prostoru za koji je dokazano da je jedan od centara geodiverziteta i biodiverziteta.

Ovaj predeo je izuzetna prirodna vrednost geomorfološkog karaktera sa stenovitim odsecima, erozionim gredama i većim brojem ostenjaka različitih dimenzija i oblika nastalih selektivnim delovanjem procesa erozije u rečnoj dolini.

Dubočka pećina – Gaura Mare je u izvornom obliku sačuvan speleološki objekat koji predstavlja reprezentativan primer tunelske rečne pećine i sa atraktivnim pećinskim nakitom.

Ova pećina u Istočnoj Srbiji, kod Kučeva, jedan je od retkih speleoloških objekata dužine od 2.734 metara i stanište je pet vrsta slepih miševa i 25 vrsta artropodske faune.