24. avgust 2023 18:08

Stano: EU zabrinuta zbog odluke rukovodstva Severne Mitrovice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stano: EU zabrinuta zbog odluke rukovodstva Severne Mitrovice

Foto: Tanjug video

BRISEL - Odluka rukovodstva opštine Severna Mitrovica da zatraži da se zgrada opštine isprazni od lica koja su zaposlena u administraciji Srbije suprotna je nastojanjima da se situacija deeskalira i smanje tenzije u odnosima Beograda i Prištine, izjavio je danas portparol Evropske unije Peter Stano.

On je za Gazetu Ekspres rekao da je EU ''zabrinuta zbog uticaja na bezbednosnu situaciju nedavnih odluka administracije opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnog prostora i zgrada opština''.

Stano je istakao da postoje zahtevi EU da se uspostavi bliska saradnja i koordinacija kada je reč o odlukama koje mogu imati uticaj na ''krhku bezbednosnu situaciju'' na severu KiM i da se to pitanje rešava u okviru dijaloga koji vodi EU.

''To nije bio slučaj u vezi sa ovom odlukom. Pitanje struktura predvođenih Srbima trebalo bi da bude rešeno u dijalogu koji vodi EU i trebalo bi da bude rešeno u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština'', istakao je portparol i ponovio ranije stavove EU da opštinski izbori u četiri opštine na severu KiM, iako su održani u zakonskom okviru tzv. Kosova, nisu dali dugoročno rešenje zbog male izlaznosti.

''Važno je da se što pre organizuju inkluzivni lokalni izbori na kojima će bezuslovno učestvovati kosovski Srbi'', rekao je Stano.

Ranije ove sedmice rukovodstvo opštine Severna Mitrovica jedne od četiri srpske opštine na severu KiM, donelo je odluku da zaposleni u srpskim institucijama moraju da isprazne zgradu opštine Severna Mitrovica u roku od tri dana.

Prošle nedelje Srpska lista saopštila je da je na zahtev ''nelegalnog, nelegitimnog i lažnog'' gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića grupa policajaca i opštinskih inspektora ušla u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Pokrajinskog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, i tom, prilikom tražili da znaju ''na osnovu kog dokumenta'' se te institucije nalaze u toj zgradi.

U saopštenju Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu i Evropsku uniju da se jasno oglasi i ''kaže da li je ovo akcija koja znači deeskalaciju, jer srpski narod smatra da je to dodatna eskalacija na terenu''.