4. septembar 2023 15:55

Predstavnice Kancelarije za KiM obišle dobitnike podsticajnih sredstava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnice Kancelarije za KiM obišle dobitnike podsticajnih sredstava

Foto: Kancelarija za KiM

BEOGRAD - Predstavnice Kancelarije za KiM iz Sektora za razvoj privrede i polјoprivrede Marija Vujović i Mirjana Blagojević, obišle su danas na centralnom Kosovu i Metohiji deo dobitnika podsticajnih sredstava koje Kancelarija dodelјuje u cilјu unapređenja prerađivačkih delatnosti i razvoja privrede i preduzetništva.

Srpskim domaćinima ova pomoć u vidu različitih mašina i alata, kako za razvoj stočarstva i polјoprivrede, tako i za proizvodnju pića i razvoj drugih delatnosti umnogome je značajna jer pospešuje njihov ostanak i opstanak na prostoru pokrajine i doprinosi novom zapošlјavanju, navodi se saopštenju na sajtu Kancelarije za KiM.

Prilikom obilaska korisnika u Gračanici, Vujović je istakla da je cilј ovakvih poseta da se uvere u održivost i svrsishodnost projekata, razgovaraju sa domaćinima o njihovim potrebama i planovima, a da će Kancelarija za KiM nastaviti da sprovodi aktivnosti za pomoć našem narodu.

"Kancelarija za KiM treću godinu za redom početkom godine upućuje javni poziv jedinicama lokalnih samouprava, koje na osnovu tog javnog poziva raspisuju konkurs, svaka jedinica lokalne samouprave za sebe pojedinačno. To su uglavnom dva konkursa: za razvoj privrede i preduzetništva i za razvoj prerađivačke industrije. Nakon toga svaka opština za sebe formira komisiju na nivou opština koja prati proces prijavlјivanja", rekla je Marija Vujović iz Sektora za razvoj privrede, polјoprivrede i ruralni razvoj.

Ona je dodala da pored toga postoje osobe koje pomažu ljudima da se prijave ukoliko sami ne umeju.

Ona je rekla da su predstavnici Kancelarije za KiM konstantno na terenu i tako osluškuju potrebe našeg naroda na KiM.

"Jako nam je bitno da stanovništvo bude zadovolјno i da na njihovim licima vidimo osmehe. Sve ostalo, što se papirologije tiče, mi obavlјamo i moram da napomenem da nije ništa strašno i nije teško prijaviti se na konkurs i ostvariti te podsticaje", rekla je ona.

Kako se navodi, auto prevoznik iz Gračanice Dušan Marinković dobio je kompresor i opremu za održavanje i popravku težih vozila.

"Meni to veoma znači, kako bih mogao sam da održavam svoja vozila, što će mi dosta olakšati poslovanje. Svima je poznato da je u ovdašnjim uslovima dosta teško funkcionisati i organizovati posao, tako da će nam ovi aparati pomoći da lakše funkcionišemo. Planiramo da napravimo objekat gde ćemo da ih smestimo i da tu uposlimo dva do tri radnika“, istakao je Marinković.

Porodica Aleksić, koja se bavi stočarstvom, dobila je mešaonu stočne hrane kapaciteta 300 kilograma.

"Mi se bavimo uzgojem svinja i mešaona koju smo dobili značiće nam mnogo, jer ćemo sami praviti koncetrat za stoku. Pored stočarstva, obrađujemo i sedam hektara zemlјe, tako da ćemo sada sami praviti hranu za stoku, dok smo ranije tu uslugu morali da plaćamo u drugim selima“, rekao je Miloš Aleksić iz Gračanice.

Sedmočlana porodica Dragana Jovanović, koja se bavi uzgojem svinja i kokošaka, dobila je mešaonu sa krunjačem koja će im znatno olakšati bavlјenje posla.

Janko Velić iz Gračanice se bavi proizvodnjom alkoholnog pića, a na konkursu je dobio kazan za pečenje rakije.

Oni su zahvalili Kancelariji za KiM i istakli da im je ova pomoć vrlo značajna i da predstavlјa podstek za njihov dalјi rad.

Kako se navodi, predstavnice Kancelarije za KiM u prepodnevnim satima obišle su dobitnike podsticajnih sredstava i u Obiliću, a tokom dana će obići i dobitnike pomoći u Liplјanu, a naredna dva dana boraviće u gnjilanskom kraju.