12. septembar 2023 16:25

Vladimir Orlić: Odnosi Srbije i Bangladeša zasnovani su na prijateljstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Orlić: Odnosi Srbije i Bangladeša zasnovani su na prijateljstvu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Bangladeša u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Mohameda Šamima Ahsana i tom prilikom poručio da je tradicionalno prijateljstvo dve zemlje potvrđeno tokom mnogih decenija zajedničke istorije.

Kako je naveo Orlić, odnose treba dodatno razvijati i podizati na još viši nivo, saopšteno je iz kabineta predsednika parlamenta.

On je ukazao na važnost ostvarenog političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i posete ministra spoljnih poslova Srbije Bangladešu tokom prethodne godine, kada su potpisani važni sporazumi, dodajući da je Narodna skupština spremna da pruži doprinos razvoju bilateralnih odnosa.

Orlić je naveo i da postoji prostor za unapređenje međuparlamentarne saradnje, kroz razmene poseta parlamentarnih delegacija i bližeg povezivanja poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela dva parlamenta.

Kako je istakao tokom razgovora, Srbija je usmerena na očuvanje mira i stabilnosti, navodeći da prištinski režim svakodnevno teroriše Srbe na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da dovede do otvorenog sukoba, pri čemu krši sve sporazume i ono što je postignuto tokom dijaloga.

"Tražimo da se realizuje Briselski sporazum potpisan pre deset godina i da se formira Zajednica srpskih opština", naglasio je on.

Ovakvi potezi Prištine nailaze na osude brojnih zemalja, ocenio je Orlić i dodao da je za Srbiju bitno da naši prijatelji imaju dobre informacije, kako bi mogli da sagledaju i razumeju sitaciju na Kosovu i Metohiji.

"Nastavićemo da se zalažemo za očuvanje mira i stabilnosti za sve, kako bismo mogli da se posvetimo razvoju naše zemlje, ali i čitavog regiona i da gradimo zajedničku bolju budućnost", naveo je Orlić.

Ambasador Ahsan je ukazao je na veliki razvoj Bangladeša koji je postignut u prethodnom periodu, na čemu mu je Orlić čestitao.

Ahsan je naveo i da je državna politika Srbije usmerena ka razvoju ekonomije, infrastrukture i ka poboljšanju kvaliteta života građana.

Ambasador je istakao uverenje da će se dijalogom doći do postizanja rešenja za situaciju na KiM i čestitao Srbiji na tome što danas sa pažnjom neguje prijateljstva sa brojnim tradicionalnim prijateljima širom sveta.

Sagovornici su se složili da je bitno dalje zajednički raditi na podizanju robne razmene, kao i na privrednoj, poljoprivrednoj i industrijskoj saradnji između Srbije i Bangladeša.