13. septembar 2023 16:50

Marko Blagojević obišao radove na Dečjem odeljenju Zdravstvenog centra u Zaječaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Blagojević obišao radove na Dečjem odeljenju Zdravstvenog centra u Zaječaru

Foto: TANJUG/GRAD ZAJEČAR

ZAJEČAR - Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević obišao je danas radove na rekonstrukciji i dogradnji Dečjeg odeljenja Zdravstvenog centra u Zaječaru i rekao je da radovi teku planiranom dinamikom kao i da veruje da će biti gotovi do kraja godine.

Blagojević je radove obišao u društvu državnog sekretara u Ministarstvu za javna ulaganja Miljana Ranđelovića, gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i direktora Zdravstvenog centra Zaječar Miroslava Stojanovića, saopšteno je iz Ministarstva.

Obilazeći radove ministar je rekao da je upravo ovim projektom obnove i dogradnje Dečjeg odeljenja započet projekat rekonstrukcije kompleksa Zdravstvenog centra Zaječar.

Dodao je da je objekat Dečjeg odeljenja projektovan po najvišim standardima kada je pružanje zdravstvene nege deci u pitanju, kao i da je projektom predviđeno povećanje kapaciteta odeljenja za 50 posto.

"Ovaj projekat je sam po sebi važan i nije mali. Radi se o objektu koji je kada smo ga zatekli bio devastiran i imao je oko 2000 kvadratnih metara, po okončanju ovih radova imaće 3000 kvadratnih metara. Uvećanje kapaciteta ralizovano je kroz dogradnju Dečjeg dispanzera koji će sada biti uz objekat Dečjeg odeljenja, a ne odvojen kao što je to do sad bio slučaj", rekao je Blagojević.

Naveo je da je uz dogradnju dispanzera urađena i nadgradnja ovog objekta, tako da se u zbiru dobilo oko 1000 kvadratnih metara više.

"Kapacitet je veći, uslovi u kojim će biti pružena zdravstvene nega deci u ovom objektu ni na koji način neće moći da se poredi sa onim što smo zatekli kada smo ovde došli i počeli da radimo već će moći da se poredi sa kvalitetom nege koja se pruža u ovakvom tipu objekta bilo gde u svetu", rekao je Blagojević.

Objasnio je da je funkcionalnost objekta rađena prema najvišim standardima, da će biti energetski efikasan, bezbedan kada se uzme u obzir na primer protivpožarni sistemi, a biće prilagođen je licima sa specijalnim potrebama, kao i deci.

"Sobe će biti dvokrevetne i trokrevetne i svaka sa svojim toaletom i kupatilom, to je sada postao standard u Srbiji”, istakao je Blagojević.

Blagojević je naglasio da je ovo samo jedan u nizu projekata koji se u sektoru zdravstva radi i da je zdravstvo na prvom mestu prioriteta Vlade Repbulike Srbije.

"Zdravstvo je prioritet broj jedan kada su ulaganja preko Ministarstva za javna ulaganja u pitanju. Samo za ulaganja u zdravstvo, ministarstvo je opredelilo oko 100 miliona evra, što je 60 posto budžeta ministarstva za 2023. godinu", naveo je Blagojević.

Istakao je očekivanje i da će tako biti i tokom naredne godine i dodao da se ulaže u zdravstvo na svim nivoima, od najmanjih seoskih ambulanti, poput ambulante u selu Veliki Krčimir u opštini Gadžin Han, preko opštih bolnica, pa sve do najvećih i u novcu daleko vrednijih projekata poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova koja uskoro počinje da se radi.

"U ovom trenutku rade se i regionalni zdravstveni centri u Kikindi, Leskovcu, Prokuplju, Novom Pazaru i Vranju. Bolnice u Loznici i Aranđelovcu su završene. Brojna su mesta na kojima se rade ozbiljne intrvencije na infrastrukturi u sektoru zdravstva. I mislim da ovo dovoljno govori u prilog tome u kojoj meri Vlada Repbulike Srbije smatra zdravstvo prioritetnim sektorom", rekao je Blagojević.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da će objekat Dečjeg odeljenja u Zaječaru imati i najmodernije operacione sale, nenatologiju i mnogo toga što je najmlađim stanovnicima Zaječara, ali i čitavog Timoka nedostajalo.

"Ovaj novi objekat biće centar Timočke krajine kada se radio o dečijim odeljenjima i zbrinjavanju najmlađih. Očekujemo da u narednom periodu započnemo i izgradnju Gerontološkog centra u koji će se seliti odeljenja koja idu dalje na rekonstrukciju, tu je i porodilište i grudno odeljenje, hirurgija i sve ostalo što je sadržaj našeg zdravstvenog centra. Kada bude završen kompletno, postaće centar za sve grane zdravstva koje možemo da pokrijemo", naveo je Ničić.