25. septembar 2023 20:08

Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca obeležila 20 godina od osnivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca obeležila 20 godina od osnivanja

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca, inače prvog u Srbiji, svečanom akademijom obeležila je 20 godina od osnivanja.

Svečanosti su prisustvovali ombudsmani iz gotovo svih gradova u Srbiji, ombudsman Bosne i Hercegovine, kao i ministri u Vladi Srbije.

U ime ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića, prisutnima se obratila državna sekretarka Maja Mačužić Puzić, koja je istakla da je insitutucija ombudsmana veoma važan element u državama zasnovanim na demokratiji i vladavini prava i da je ona u Srbiji danas zadržala svoju osnovnu funkciju u svim lokalnim samouprama, a to je zaštita ljudskih prava.

“Vlada Republike Srbije ostaje posvećena ljudskim pravima i očekujemo da u narednom periodu, u savezništvu sa zaštitnikom građana i lokalnim ombudsmanom, poboljšamo kvalitet života naših građana i rešimo sve nedoumice kada su u pitanju njihova prava. Institut lokalnog ombudsmana je za nas veoma bitan sa aspekta ljudskih i manjinskih prava, a što se tiče lokalnog ombudsmana u Kragujevcu, kao prvog u Srbiji, zadovoljstvo mi je da sa uspehom svih 20 godina postoji i štiti prava građana. Pre godinu dana donet je Zakon o zaštitniku građana i dosta toga je unapređeno i nadam se da će u narednom periodu primenom ovog zakona lokalni ombudsmani biti još dostupniji građanima”, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Dodala je i da je pokrenut sistem međuopštinske saradnje u okviru koje se udružuju više lokalnih samouprava, kako bi i u manjim sredinama bio uspostavljen institut lokalnog ombudsmana.

Svečanosti obeležavanja jubileja prvog lokalnog ombudsmana u Srbiji, prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov koji je istakao da je lokalni ombudsman jako važna karika u čitavom mehanizmu zaštite ljudskih i manjinskih prava i njihov cilj je da svi koji se smatraju oštećeni ili uskraćeni za neko ljudsko pravo mogu se obratiti za podršku lokalnom ombudsmanu.

“Za dobrobit građana i razvoj demokratije je važno da sve lokalne samouprave u Srbiji imaju ovakve insitucije. Mi smo zadovoljni sa onim što je insitucija ombudsmana u Kragujevcu do sada uradila”, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava.

Predsednik Skupštine Udruženja lokalnih ombudsmana u Srbiji Jovan Knežević rekao je da se beleži veliki porast u brzini i rešavanju problema građana koji sve više stiču poverenje u lokalne ombudsmane.

Prema rečima Jelene Milivojević, lokalnog ombudsmana grada Kragujevca za 20 godina postojanja rešeno je dosta pritužbi građana.

Kako je istakla, u proseku više od 1000 pritužbi građana godišnje pristgne na adresu lokalnog ombudsmana koje se uglavnom odnose na usluge javno-komunalna preduzeća kao i ustanova koje su u sklopu lokalne samouprave.

“Imamo odličnu saradnju sa Republičkim Zaštitnikom građana, a od ove godine uspostavili smo saradnju i sa zaštitnicma građana iz okolnih država. Mi smo prepoznali potrebu građana koji su nekada živeli na teritoriji bivših republika nekadašnje Jugoslavije, a koji sada imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca, da se rešavaju njihovi problemi koji se tiču imovnsko-pravnih pitanja, kao i radnog statusa tako da smo uspostavili saradnju sa kolegama iz regiona i do sada smo zajedno rešili nekoliko slučajeva”, rekla je lokalna ombudsmanka grada Kragujevca.