27. septembar 2023 20:57

Vuk Velebit: Potreban je ozbiljniji angažman SAD u kosovskoj krizi, EU nema kapaciteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Velebit: Potreban je ozbiljniji angažman SAD u kosovskoj krizi, EU nema kapaciteta

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Vuk Velebit smatra da je potreban brži i ozbiljniji angažman SAD u rešavanju kosovskog pitanja, kako bi se nadomestilo odsustvo kapaciteta EU da se bavi ovim problemom.

On je ocenio da odsustvo fokusa sa američke strane nije pomoglo da se izađe iz krize i da je EU u ovoj fazi dijaloga pokazala odsustvo kapaciteta da se bavi krizom na Kosovu.

 

"Posle svakog sastanka u Briselu ste imali jednostrane poteze Prištine, nijedan plan koji je dogovoren u Briselu nije ispoštovan, deset godina Briselski sporazum nije primenjen, i onda smo se danas našli u situaciji gde je teško da se vratimo dijalogu i gde je diplomatija pala u drugi plan", rekao je Velebit večeras za Tanjug.

On je podsetio da je kosovska delegacija u prethodnih godinu dana učestvovala u razgovorima, ali je radila sve suprotno od onoga što je bilo dogovoreno, pa je svaki put umesto deeskalacije nastala eskalacija.

Na pitanje koliko bi se sukobi na Kosmetu dešavali da je Trampova administracija i dalje tu, Velebit je odgovorio da je Trampova administracija imala pokušaj da se stvari postave na jedan drugačiji način i da se ekonomija stavi u prvi plan, i on smatra da jeste postojala veća rešenost da se reši pitanje odnosa između Beograda i Prištine.

Velebit je istakao da je događaj koji se desio u nedelju jako loš, jer je pokazao da može da se desi sve ono na šta su i javnost u Beogradu i mnogi Srbi sa Kosova upozoravali.

"Vi ste trećeg juna imali jedan proglas koji su napisali kosovski Srbi, koji su upozoravali međunarodnu zajednicu na situaciju koja postoji na severu i na tenzije koje se podgrevaju", rekao je Velebit.

Kako je on naveo, ovo što se desilo i cela atmosfera koja se kreira poslednjih godinu dana od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini pokazuje da se najveća odgovornost nalazi na strani Kurtija.

Velebit smatra da nasilje sa srpske strane ugrožava srpsku poziciju u pregovorima i da nasilje ne može doprineti Srbima, odnosno da će Srbi biti u još nezgodnijoj poziciji.

"Ne verujem i ne mislim da je nasilje sa srpske strane rešenje, mislim da će položaj Srba u narednom periodu biti još teži i ovo što se desilo ugrožava srpsku poziciju u pregovorima pogotovo što će i prištinska strana maksimalno pokušati da iskoristi ovo i da se pokaže kako su Srbi opet krivi", rekao je Velebit.

On je istakao da je bitan stav međunarodne zajednice da neće donositi nikakve odluike dok se ne bude u potpunosti jasno šta se tog dana desilo.

"Važno je da se međunarodna zajednica više aktivira, i da je postajao veći angažman i strategija međunarodne zajednice šta da se radi sa situacijom na Kosovu možda ne bi došli u ovu situaciju u kojoj se nalazimo danas", rekao je Velebit.

On ne veruje da će međunarodna zajednica da promeni stav i način na koji se do sada gledalo na Kurtija, gde je postojalo saglasje u međunarodnoj zajednici da je Kurti faktor nestabilnosti.

 

"Verujem da međunarodna zajednica neće promeniti stav prema Aljbinu Kurtiju, da će Aljbin Kurti postati neki pozitivac, a Srbi negativci", smatra Velebit.

Velebit je rekao da je bilo pitanje trenutka kada će plamen da se zapali, zbog atmosfere koju je kreirao Aljbin Kurti.

On smatra da je teško razumeti kakav je život Srba u toj atmosferi i podsetio je koliko je porastao broj napada na Srbe od dolaska Aljbina Kurtija.

Velebit je istakao da je najbitnija stvar osigurati bezbednost za Srbe koji žive na Kosovu, kao i bezbednost i za crkve i manastire.

"Neophodan povećan angažman KFOR-a na severu, za Srbe je važna saradnja sa njima, niko ne može više da ih zaštiti od njih", rekao je Velebit i dodao da očekuje da KFOR poveća prisustvo na severu Kosova.

Prema njegovom mišljenju, ovo što se desilo će dodatno dovesti do toga da Srbi napuštaju Kosovo, zato što tamo nema mesta više za njih, da žive u uslovima gde su prepušteni sebi.

"Imate nekoliko stotina Srba koji su napustili Kosovo u strahu da će biti uhapšeni zato što je počela akcija hapšenja Srba bez ikakvih optužnica", rekao je Velebit.

On je zaključio da je važno što je SPC od početka dešavanja u nedelju vrlo jasno istakla da nemaju veze sa napadačima i da je to jako bitno i za opstanak SPC i naših manastira i monaha na Kosmetu.

"Bitno je da, pored raznih pokušaja kriminalizacije SPC na Kosovu, ona ostane nezavisna i da se pokaže da crkva nije imala veze sa tim", rekao je Velebit.