29. septembar 2023 10:39

Ristuća: Ne postoji vojno rešenje za KiM, potrebna je normalizacija odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ristuća: Ne postoji vojno rešenje za KiM, potrebna je normalizacija odnosa

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Komandant KFOR-a general major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da ne postoji vojno rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Ne postoji vojno rešenje, postoji samo političko rešenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu", rekao je Ristuća za italijansku "Republiku".

Istakao je da ono što se dogodilo za vikend nije prekretnica, već evolucija odnosa između Beograda i Prištine.

"Želim da budem optimista i da mislim da ono što se desilo može da natera strane da mudrije razmišljaju. Ako se to ne dogodi, KFOR će morati više da se angažuje", naveo je Ristuća.

Dodao je da je situacija na severu KiM trenutno mirnija, ali da je i dalje "duboko nestabilna".

Na pitanje da li je moguće da KFOR zameni tzv. kosovsku policiju u oblastima gde su najveće tenzije, Ristuća kaže da je to politička odluka koja se donosi u koordinaciji sa NATO-om.

Govoreći o sukobu Srba sa KiM i tzv. kosovske policije u maju ove godine, rekao je da su prištinske vlasti ignorisale savete KFOR-a, te da su njegovi pripadnici na kraju platili cenu zbog toga.

On je dodao da su prištinske vlasti tada dale procenu koja nije bila u skladu sa očekivanjima misije.

"Posledice smo osetili 29. maja. Napali su nas kosovski Srbi, ali a priori su postojali izbori koji nisu omogućili stabilnost", rekao je Ristuća.