2. oktobar 2023 12:00

Dejan Miletić: Vanredna sednica Saveta bezbedosti treba da pokaže istinu na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Vanredna sednica Saveta bezbedosti treba da pokaže istinu na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vanredna sednica Saveta bezbedosti UN treba da pokaže istinu, probije bedem laži i objasni ceo tok rastućeg terora koji prelazi u nasilje i pobunu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas za Tanjug direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

"Kada mi to lepo i argumentovano obrazložimo, biće vrlo zanimljivo šta imaju da kažu međunarodni predstavnici, budući da sve što se dešava na KiM, reflektuje se i na Ukrajinu. Ako vi tumačite u našem slučaju na jedan način međunarodno pravo, a u drugom slučaju na drugi način, direktno urušavate međunarodno javno pravo", rekao je Miletić.

Govoreći o istini koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži u slučaju trojice Srba koji su ubijeni u sukobu sa policijom u selu Banjska, Miletić je kazao da je ceo proces eskalacije nasilja na KiM proizvod izvrtanja istine od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i ne reagovanjem međunarodnih predstavnika.

"Danas kao da se istina i ne traži i ne očekuje, inače bi se već ozbiljno posvetili obdukciji, kao i traženju odgovornih za sve što se desilo. Kao da je najvažniji bio onaj trenutni spin, ono što je trebalo pokrenuti protiv Srbije, tu negativnu kampanju. Niko se nije interesovao ni za istinu, ni za pravo, ni za pravdu", naveo je on.

Nada se da će istina moći koliko-toliko da obuzda ljude koji su posvećeni eskalaciji, a ne smirivanju tenzija i traženju rešenja.

Miletić smatra da se KFOR do sada ozbiljno obrukao, kada je reč o preuzimanju brige o bezbednosti na severu KiM, i da je izgubio poverenje srpskog naroda, ali dodaje da je KFOR uvek bolja varijanta od Kurtijevih policijskih snaga, koje su se pokazale kao vrlo opasne po bezbednost i stabilnost na KiM.

"Ovaj nivo terora koji srpski narod preživljava teško da može bilo ko drugi da ponovi. KFOR je tranzitno rešenje, bolje nego da je u pitanju Kurtijeva ekipa. Da imamo neko veliko poverenje i da očekujemo bog zna šta od KFOR, praksa i realnost pokazuju da ne možemo", ocenio je Miletić.