26. decembar 2022 15:54

Verski analitičar Jovan Janjić : Zabrana uklaska patrijarhu na KiM anticivilizacijski čin

Izvor: TANJUG

podeli vest

Verski analitičar Jovan Janjić : Zabrana uklaska patrijarhu na KiM anticivilizacijski čin

Foto: Srpska pravoslavna crkva

BEOGRAD - Verski analitičar Jovan Janjić izjavio je danas da je zabrana ulaska patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju i njegovo vraćanje sa administrativnog prelaza Merdare u centralnu Srbiju anticivilizacijski, protivparvni i nemoralni čin privremenih vlasti u Prištini.

"Patrijath Porfirije u svom zvanju ima i titulu arghiepiskopa pećkog, jer jedno od dva njegova sedišta jeste Pećka patrijaršija. Iz toga je jasno da prištinske vlasti s jedne strane onemogućavaju službu srpskog duhovnog poglavara, a s druge uskraćuju verska prava građana KiM pravoslavne vere. Ako se zabranjuje služba nadležnom episkopu, samim tim onemogućava se i ispoljavanje osnovnih ljudskih prava pravoslanvnog naroda", rekao je Janjić za Tanjug.

On je naglasio da Pećka patrijaršija ima status stavropigijalne lavre, što znači da ona ima eksteritorijalni status i da je pod direktnom upravom partijarha srpskog.

"Iz te činjenice vidi se kako prištinske vlasti remete kanonski poredak i vršenje verske službe vrhovnom poglavaru SPC", ocenio je Janjić.

On se osvrnuo i na jučerašnje pismo vlasti u Prištini u kome se od partijarha Porfirija traži da osudi proteste Srba na severu KiM.

"Tražiti od patrijarha srpskog da osudi sopstveni narod, svoje vernike je nemoralan čin. Pogotovo kad taj narod nikoga ne ugrožava, nego se barikadama bori za osnovne životne potrebe, za svoja prava, slobodu pa i goli život", istakao je Janjić.