26. decembar 2022 17:00

Djordje Milićević: Država će učiniti sve da olakša život onima koji žive i rade van zemlj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Djordje Milićević: Država će učiniti sve da olakša život onima koji žive i rade van zemlj

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA BEZ PORTFELJA/ ĐORĐE MILIĆEVIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević prisustvovao je danas "Danima dijaspore" u Opštini Veliko Gradište i radnom sastanku sa temom: "Perspektiva saradnje matice i dijaspore" i poručio da će država učiniti sve što može da olačka život ljudima koji žive i rade van zemlje.

U tom je smislu najavio je da će im od 1. februara biti omogućeno da u inostranstvu koriste eupravu, da se informišu o porezu na imovinu, da ga plate elektronskim putemte više neće morati da dolaze u Srbiju da bi se informisali o porezu na imovi.

Takođe, moći će elektronski da dobiju izvod iz matične knjige rođenih i sva druga dokumenta, a roditelj koji je u inostranstvu će moći elektronskim putem da da saglasnost da se maloletnom detetu izda pasoš u Srbiji.

"Na neki način izjednačavamo prava građana koji žive u inostranstvu sa onima u Srbiji", rekao je Miliđević.

On je, inače, uizrazio zadovoljstvo današnjim boravkom u selu Češljeva Bara, koje je, kaže, selo za prime i čija sloga i zajedništvo nadahnjuju.

"Videti sve ono što ste vi zajedno sa lokalnom samoupravom uradili je za svaku pohvalu. Kada bi sva sela kao vi udruženo radila, ne bi morali da strahujemo za njihov opstanak, važnost sela je od ogromnog značaja, ona su čuvari tradicije, običaja i nacionalog duha", rekao je ministar:

Rekao je i da Ministarstvu na čijem je čelu jedan od osnovnih ciljeva da onima koji su otišli iz Srbije ukaže da su dobrodošli, da je njihov povratak od ogromnog značaja za nas i da država stalno radi na poboljšanju životnog standarda i celokupnog ekonomskog ambijenta.

"Verujem da svako od vas gde god da se nalazi u srcu nosi ljubav prema mestu porekla i otadžbini, da čuvate svoj jezik, kulturu i običaje", kazao je Milićević.

Okupljanja kao što je današnje, uveren je, doprinose jačanju veza države Srbije i njene dijaspore i dobar su put da se ta saradnja unapredi.

"Zbog toga na ovo gledam kao jedan dobar početak poboljšanja slike Srbije u očima dijaspore, ali i ukazivanja kod javnosti na značaj i ulogu dijaspore i da naš narod van granica i unutar države predstavlja jednu celinu-snagu Srbije", rekao je ministar.

Dodao je da se uverio da dijaspora Srbiju nosi u svom srcu.

"Vaš patriotizam je ogroman i to ne može niko osporiti, Srbija se nosi u srcu i to sam video obilazeći našu dijasporu i u Češkoj, Sloveniji i Rumuniji, a siguran sam i drugim državama gde ima našeg naroda, a ima nas na svim stranama", naveo je ministar.

Inače, prema podacima Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj 5.478 građana opštine Veliko Gradište živi i radi u inostranstvu (opština Veliko Gradište ima oko 17.500 stanovnika).

Najveći broj je u Austriji, zatim u Italiji, manji broj je u Nemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj, a kako je rekao ministar ulaganja dijaspore su pretežno u oblasti turizma, gde je kao primer naveo Srebrno jezero, Ramsku i Golubačku tvrđavu.