11. oktobar 2023 20:22

Velebit: Srbija saveznike za svoje interese na KiM treba da traži na zapadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velebit: Srbija saveznike za svoje interese na KiM treba da traži na zapadu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izvršni direktor "Pupin inicijative" Vuk Velebit, ocenio je danas da Srbija ne treba da se ponaša kao usamljeno ostrvo preko kojeg će velike sile da destabilizuju ovaj region i da bi svog saveznika, kada je reč o srpskim interesima na Kosovu i Metohiji, trebalo da traži na zapadu.

Velebit je rekao Tanjugu da je danas u svetu lako pokrenuti konflikt, pogotovo u situaciju kakva postoji na tzv. Kosovu, i da je od velike važnosti veće angažovanje NATO-a, pogotovo na severu.

"Mislim da Srbija svog saveznika, kada je reč o srpskim interesima na Kosovu, treba da traži među zapadnim saveznicima. Ja ne mislim da Srbija treba da se ponaša kao usamljeno ostrvo preko kojeg će velike sile da destabilizuju ovaj region. Mislim da Srbija treba da vidi gde su zaista naši saveznici, koji mogu da nam pomognu kada je reč o našim interesima i interesima našeg naroda na Kosovu, ko su oni koji zaista imaju moć i ko su oni koji mogu da utiču na donosioce odluka u Prištini da se situacija promeni", izjavio je Velebit.

U tom smislu, on je istakao da očekuje da će izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar vrlo jasno poručiti Aljbinu Kurtiju koje su posledice koje će Priština snositi ukoliko se Zajednica srpskih opština ne formira u najskorijem periodu ili ako se statut kako će zajednice izgledati, ne formira u narednih mesec dana.

Velebit je podsetio da je pre dva dana, na svečanosti povodom osnivanja "Pupin inicijative", američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao da SAD žele savezništvo sa Srbijom.

Prema njegovoj oceni, to je važna poruka, uz to i prvi put formulisana na taj način.

"Mi stalno politiku posmatramo kroz istoriju i to nam ne dozvoljava da budemo pragmatičniji i fleksibilniji u tome kako da stvaramo nova savezništva ili da obnavljamo stara, kakvo smo nekada imali sa Amerikom", kazao je Velebit.

"Istorija može da nas nauči stvarima, ali politika je ta koja kreira budućnost. Mislim da mi u odnosu sa SAD treba da budemo okrenuti budućnosti i da vidimo šta je ono sve što nas spaja, šta možemo da radimo zajedno i da budemo usmereni na to. Uvek možete da se vraćate na prošlost koja nas opterećuje, ali to nas neće odvesti nigde", istakao je Velebit.

Prema njegovim rečima, ukoliko su bolji odnosi između Srbije i SAD, i ukoliko je Srbija saveznik Amerike u ovom delu Evrope, to onda znači i jaču međunarodnu i regionalnu poziciju Srbije.