18. oktobar 2023 10:07

Počasni konzul Srbije: U kontaktu smo sa porodicom mladića srpskog porekla, otetog u napadu Hamasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počasni konzul Srbije: U kontaktu smo sa porodicom mladića srpskog porekla, otetog u napadu Hamasa

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je ambasada Srbije u Izraelu u kontaktu sa porodicom mladića srpskog porekla (22) koji je kidnapovan u napadu Hamasa na sever Izraela, pošto je učestvovao na muzičkom festivalu i da se proveravaju svi aspekti tog događaja.

"Slučaj Alona Ohela je poznat našoj ambasadi već neko vreme, u kontaktu smo sa porodicom, posebno sa njegovom majkom, proveravamo sve aspekte ove mučne i nadasve humanitarne konstelacije. Nadam se da ćemo moći uskoro po ovom predmetu da ažuriramo", rekao je Nikolić za TV K1.

On je istakao da su za istragu o otetom mladiću od velikog značaja kontakti sa preživelima u masakru na muzičkom festivalu pored kibuca Rajm, kome je i Alon prisustvovao, što će pomoći kod analiziranja njegovog stanja, ali i ostalih otetih Izraelaca koji se nalaze sada u Pojasu Gaze.

Na pitanje šta se u utorak dogodilo u Pojasu Gaze, Nikolić je objasnio da se prikazuju snimci koji su dokazni materijal da se radi o otpadnom lansiranju raketa, ne od Hamasa, već od islamskog džihada, u pravcu Izraela.

"Snimci postoje, oni već od ponoći izlaze u javnost gde se jasno vidi lansirana raketa koja je otpadno pogodila obližnju zgradu, nažalost radi se o bolnici", rekao je on.

Dodao je da ne može da komentariše da li su mu snimci dovoljno ubedljivi, ali da može da posvedoči da Izrael, uprkos teškom i mučnom stanju, nema nikakvih namera da doprinese civilnim žrtvama.

Komentarišući informacije da je Hamas spreman da pusti taoce ako prestanu napadi na Gazu i na pitanje kako reaguju vlasti u Izraelu na taj predlog, Nikolić je naveo da se to doživljava pozitivno, ali samo u taktičkom opsegu.

"Ne treba smetnuti sa uma da danas u Izrael dolazi predsednik SAD što će umnogome uticati na obuzdavanje Izraela, ali ovo se doživljava samo isključivo kao taktički potez. Drugim rečima, ako je Izrael zatečen 7. oktobra, ako su ih tragična zverska zbivanja podsetila na pogrom u Kišinjevu u prvoj deceniji prošlog veka,  onda se ovo svakako sužava samo na taktičko gledanje, ništa preko toga", ukazao je Nikolić.

Dodao je da je ratni cilj da Hamas ne bude više suveren u Pojasu Gaze, da kao organizacija bude likvidiran, ocenjujući da ne zna da li je to ostvarivo.

Na pitanje koji su još ciljevi ostali Izraelu, kada je reč o Hamasu, Nikolić je ponovio da  je cilj da Hamas više ne bude taj koji će vladati Pojasom Gaze, odnosno da se izmeni paradigma koja omogućava ciklična raketiranja Izraela iz Pojasa Gaze..

"U ovom ciklusu u dva navrata su bila raketirana i područja Galileje, odnosno severnog izraelskog distrikta. Kada se to ukrsti sa onim u šta su sve izraelske oči uperene,  a to je linija razgraničenja sa Libanom, ovo sve upućuje na bojazan od regionalizacije sukoba sa svim implikacijama", rekao je on.