18. oktobar 2023 11:35

Pašalić: Svako može postati žrtva trgovine ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić: Svako može postati žrtva trgovine ljudima

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, da svako može postati žrtva trgovine ljudima i da je za borbu protiv ovog teškog krivičnog dela veoma važna detaljna informisanost građana o ovom problemu, ali i adekvatna i koordinirana akcija nadležnih organa.

"Trgovina ljudima je rastući problem u celom svetu, a žrtve su najčešće žene, deca i siromašne osobe. Međutim, u vreme interneta svako može postati žrtva trgovine ljudima zbog čega je ključno edukovati i informisati javnost o izvorima i vrstama rizika od trgovine ljudima", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da trgovina ljudima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i ozbiljan društveni problem, koji je često nevidljiv i koji može biti svuda oko nas a da ga ne budemo svesni, navodi se u saopštenju kancelarije ombudsmana.

"Zbog toga je važno da se na vreme prepozna da je reč o trgovini ljudima, jer u suprotnom žrtva trpi traume koje su izuzetno teške i trajne. Isto tako je veoma važna i hitna, adekvatna i koordinisana reakcija nadležnih organa u suzbijanju trgovine ljudima i zaštiti žrtava", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana poseduje dugogodišnje iskustvo i znanje u kontroli rada nadležnih organa kada dođe do saznanja da postoji sumnja na trgovinu ljudima, a efikasan rad biće nastavljen kroz obavljanje poslova Nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima, što je nadležnost koju Zaštitnik građana vrši po novom Zakonom o Zaštitniku građana iz 2021. godine, dodaje se u saopštenju.