28. decembar 2022 06:55

Dačić: Ministarka spoljnih poslova Albanije podstiče Kurtija na dalje provokacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Ministarka spoljnih poslova Albanije podstiče Kurtija na dalje provokacije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka oglasila se dajući podršku kriminalnom režimu Aljbina Kurtija i brutalno napadajući Srbiju da zvecka oružjem, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Tanjug.

''Nijednom rečju nije opomenula Kurtija da ima međunarodnu obavezu da primenjuje Briselski sporazum, Rezoluciju 1244 i sve druge relevantne dokumente, obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, da ne sme da šalje naoružane albanske jedinice na Sever i da ne hapse Srbe samo zato što su Srbi'', istakao je Dačić.

Barikade su, kako je naglasio, miran politički otpor protiv terora nad srpskim narodom, koji sprovodi Aljbin Kurti.

''Umesto da ga upozore da ne ugrozava mir i stabilnost u regionu, albanska ministarka ga još podstiče na dalje provokacije. Zato i ona i cela međunarodna zajednica snose ogromnu odgovornost za sve što se dešava i može se desiti na Kosovu. Srbija će sve učiniti za mir, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Včićem, ali će i sve učiniti da zaštiti srpski narod od terora i pogroma'', poručio je Dačić.

Džačka je prethodno na Fejsbuku izrazila ''duboku zabrinutost'' zbog barikada na severu KiM i optužila vlasti u Srbiji da, kako tvrdi, ''opravdavaju barikade i kriminalne grupe koje odbijaju da ih uklone''.