19. oktobar 2023 16:04

Orlić prisustvovao obeležavanju Dana oslobođenja Čukarice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orlić prisustvovao obeležavanju Dana oslobođenja Čukarice

Foto: TANJUG/SKUPŠTINA SRBIJE

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupština Republike Srbije Vladimir Orlić položio je danas venac na Spomenik palim borcima na Banovom brdu, povodom obeležavanja Dana oslobođenja Čukarice u Drugom svetskom ratu.

Obraćajući se okupljenima, poručio je da Srbija kakvu imamo danas, nije ni od koga poklonjena, već ju je srpski narod u najteže vreme, prolivajući mora sopstvene krvi, žuči, suza i znoja, sam izborio, sačuvao i odbranio. „I to su uvek radili oni najbolji među nama, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Takvima se svi zajedno poklanjamo danas i zahvaljujemo za njihovo delo, kojim su nas zadužili“, rekao je Orlić.

Kako je dodao, borci za slobodu i mir Srbije uspeli su da ostvare važne snove, a neke od njih ostavili za generacije koje dolaze.

„A onda su se, znamo to dobro, kao na traci, menjale jedna za drugom godine velikih muka i problema i stapale se u decenije, narod je promenio vek, ušao u novi milenijum, shvatio u međuvremenu da se ni sloboda ni mir ne podrazumevaju, već da stalno moraju da se brane. I došli smo do današnjeg trenutka kada možemo da kažemo da smo danas, posle decenija čekanja, deo tih važnih snova - uspeli da ostvarimo“, rekao je predsednik Skupštine Srbije, osvrćući se na izgradnju spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, završetak Hrama Svetog Save, Kliničkog centra Srbije, Prokopa, dovršenu obilaznicu oko Beograda i druge značajne saobraćajnice.

„Sve su to svedočanstva za nas istorijskih, značajnih promena, dokaz da Srbija danas ume ne samo da se bori, već i da u borbi pobeđuje. Da je shvatila da su nas lagali kada su nam pričali da nam ništa od uspeha ne pripada, da smo osuđeni da stalno drugima gledamo u leđa. To smo promenili. Mnogi izvan naše zemlje zbog toga nisu srećni, ne mogu da prihvate uspešnu Srbiju i neće da oproste, pre svega, predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, čoveku koji je, kao šef države, te velike promene predvodio, kao što neće, potom, ni nikome od nas čija je krivica, baš kao što je bila našim očevima i dedovima, samo u tome što svom narodu pripadamo, što u svoju državu, samostalnu, slobodnu i suverenu, verujemo, njenom se uspehu radujemo i ne krijemo da je volimo najviše na svetu“, rekao je predsednik Skupštine.

On je poručio da država nije igra niti je igračka.

"Zato nećemo dozvoliti da padne u ruke neodgovornima, onima koji će za dan pogaziti sve što su velikani generacijama stvarali. Tome bi se radovali oni koji Srbiji ne žele dobro. Ali to nećemo da dozvolimo. Sačuvaćemo svoju državu jer je ona garant da naš narod ima budućnost. To je naša obaveza prema onima koji će doći posle nas, to je i naše obećanje njima“, kazao je.

Vence su položile i delegacije Gradske opštine Čukarica, Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a Čukarice, kao i predstavnici udruženja potomaka ratnika i političkih stranaka, navedeno je u saopštenju.