20. oktobar 2023 15:38

Bratu: Predlozi medijskih zakona bez sumnje su korak napred

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bratu: Predlozi medijskih zakona bez sumnje su korak napred

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Šef misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, izrazio je zahvalnost predsednici Vlade Ani Brnabić na njenom aktivnom učešću i dobrom pristupu na sastanku sa medijskim i novinarskim udruženjima, održanom u utorak i ocenio da su predlozi medijskih zakona, koje je vlada Srbije danas usvojila, korak napred.

Bratu je u pismu premijerki Brnabić, u koje je Tanjug imao uvid, naveo da je sastanak protekao u profesionalnom, ozbiljnom i konstruktivnom tonu, kao i da je bio veoma produktivan jer su na njemu, u dijalogu sa medijima i novinarskim udruženjima, pronađena zajednička rešenja za preostala ključna pitanja u dva predloga zakona - o javnom informisanju i medijima i elektronskim medijima.

"Posvećenost vas i vašeg tima da saslušate iznete stavove udruženja i vaš cilj da izradite kvalitetne zakone koji bi dodatno ojačali temelje za unapređenje medijske scene, visoko su cenjeni tokom celog sastanka", naveo je Bratu.

On je posebno naglasio da je najbolji znak dijaloga u dobrom duhu zajedničko saopštenje za medije koje je izdato nakon sastanka.

"Dijalog između svih zainteresovanih strana za stolom bio je dokaz posvećenosti pronalaženju visokog stepena saglasnosti o ova dva predloga zakona. Posebno sam ohrabren što vidim da su učesnici mogli da prihvate elemente zajedničkog saopštenja za medije, koje je Vlada Srbije objavila 17. oktobra uveče", navodi se u pismu.

U pismu se ističe i da misija OEBS-a u Srbiji, u dva nacrta zakona o medijima, vidi značajne i pozitivne elemente u kojima se u velikoj meri ogledaju doprinosi i predlozi medijske i novinarske zajednice.

Oni su takođe istakli da su se dve strane na sastanku "složile da se ne slažu oko nekih rešenja", kao što je osnivanje medija od strane preduzeća u državnom vlasništvu.

"Smatramo da je sastanak održan u utorak, bez ikakve sumnje, korak napred", navodi se u pismu Bratua.

Šef misije OEBS-a je podsetio da misija OEBS-a u Srbiji ostaje posvećena podršci sprovođenju medijske strategije i povezanim procesima.

"Ohrabrujemo sve zainteresovane strane da nastave putem dijaloga, međusobnog razumevanja i traženja konsenzusa za dobrobit medijskog okruženja i čitavog društva. Kao nepristrasan, objektivan i pouzdan partner državnim organima, medijima i novinarskim udruženjima i civilnom društvu, radujemo se nastavku našeg zajedničkog rada na ovim važnim reformama", naveo je Bratu.

Sastanak je održan u prostorijama OEBS-a i trajao je više od sedam sati, a njemu su pored premijerke Brnabić i misije OEBS-a, prisustvovali i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, nevladinog sektora, civilnog društva, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji.

Pismo predsednici Vlade uputio je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je istakao da vidi mnogo dobrih stvari u predlozima medijskih zakona.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se, kako se navodi u saopštenju, zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja.