20. oktobar 2023 17:56

Otvorena nova stanična zgrada u Prokopu u prisustvu predsednika Vučića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena nova stanična zgrada u Prokopu u prisustvu predsednika Vučića

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Nova zgrada železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, koja se prostire na više od 6.000 kvadratnih metara, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobra, otvara se železnička stanica Beograd Centar u Prokopu, na koju su građani čekali pet decenija.

Svečanom otvaranju prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predstavnici srpskih železnica i izvođača radova.

Zgrada ima 100 mesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova, 13 komercijalnih sadržaja.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su početkom avgusta 2022. godine, a rok za završetak radova bio je 15 meseci.

Njima je prethodio završetak radova na ploči železničke stanice Beograd Centar, na koti 105, površine od skoro 50.000 kvadrata.

Vučić je tokom obilaska radova na železničkoj stanici u aprilu ove godine najavio da će do 20. oktobra "ovaj veličanstveni objekat biti završen" i u video snimku na svom instagram profilu buducnostsrbijeav naveo da će Srbija imati jednu od najlepših staničnih zgrada u Evropi.

Stanična zgrada u Beograd Centru projektovana je iznad 10 koloseka i šest perona, a trenutno je izgrađeno i u funkciji osam koloseka i pet perona.

Nova zgrada železničke stanice u Prokopu, ima 100 mesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova.

Nova zgrada će imati komercijalne sadržaje na više od 1.020 metara kvadratnih: restoran, kafe, zdrava ishrana, pekara, kiosci, apoteka, banka, menjačnica, rent-a-kar, info pult Turističke organizacije Beograda, ambulanta, kancelarija MUP-a, biletarnice i prostorije koje koriste železnička preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije, Srbija Voz i Beogradčvor.

Zgrada je visoka 26 metara, dužina krovne konstrukcije iznosi 80 metara, a poprečno 63 metra, a u zgradu je ugrađeno više od 700 tona čelika i 23 kilometra čeličnih profila, navodi firma PSP Farman Beograd koja je gradila staničnu zgradu.

Zapadno od stanične zgrade se planira i objekat nadzemne garaže sa 568 mesta za parkiranje, uz mogućnost proširenja kapaciteta za dodatnih 96 mesta.

Duž obodne interne saobraćajnice kompleksa planira se izgradnja 262 parking mesta na otvorenom, a slobodne površine između objekata su osmišljene kao ozelenjeni park.

U realizaciji projekta je učestvovalo više od 20 projektantskih kuća, više od 40 izvođačkih organizacija, više od 220 radnika u proseku svakog dana na gradilištu, tokom 438 dana gradnje, odnosno više od ukupno 700.000 radnih sati na gradilištu.

Železnička stanica Beograd Centar je glavna železnička stanica od 1. jula 2018. godine, kada je postala polazna i dolazna stanica za gotovo sve vozove u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju u Beogradu.

Kako je ranije za Tanjug rekao Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije" svakog dana kroz Beograd Centar saobraća oko 300 putničkih vozova, dok je pre pet godina to bilo oko 200.

Stanica Beograd Centar je 19. marta 2022. godine postala početna i krajnja za vozove na prvoj srpskoj brzoj pruzi, između Beograda i Novog Sada.

Izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, počela je 3. decembra 1976. godine, radovi su trajali svega dve godine, da bi 1996. bili u ograničenom obimu nastavljeni, a zatim 2001. godine ponovo potpuno obustavljeni.

Kako je ranije rekao Stanisavljević, na izgradnji stanične zgrade u završnom periodu svakodnevno radilo oko 150 radnika.

On je podsetio da je u toku projektovanje druge drumske saobraćajnice, koja će staničnu zgradu povezati sa autoputem.

Intenzivni radovi u Prokopu nastavljeni su tek 3. decembra 2014. godine, da bi 26. januara 2016. godine bio obeležen završetak prve faze izgradnje stanice, u prisustvu tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Planirani rok za završetak izgradnje čitavog kompleksa je 2025. godina.