28. decembar 2022 10:59

Bisenić: Podizanje borbene gotovosti poruka Prištini da se uzdrži od nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bisenić: Podizanje borbene gotovosti poruka Prištini da se uzdrži od nasilja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i policije poruka je Prištini da se uzdrži od agresivnih koraka koji bi mogli da podrazumevaju bilo koju vrstu nasilja prema Srbima na Kosovu i Metohiji, ocenio je novinar Dragan Bisenić i dodao da postoji rizik od esklacije sukoba, ali da će međunarodna zajednica preduzeti mere da do toga ne dođe.

Bisenić je za Tanjug rekao da od Prištine zavisi kako će se ponašati u narednom periodu i do koje mere produbljivati konfrontaciju i podsetio da provokacije sa njihove strane traju već nekoliko meseci.

 

"Priština sa jedne strane nastoji da nametne određeni tempo i određenu vrstu ponašanja kako bi ojačala svoje planove i projekte povezane sa nezavisnošću, a na drugoj strani izbegava obaveze iz Briselskog sporazuma i onoga što su posrednici EU i SAD najavili sa izvesnošću i sigurnošću, a to je stvaranje Zajednice srpskih opština", rekao je Bisenić.

Na pitanje da li smatra da bi tenzije na Kosovu i Metohiji mogle da eskaliraju u otvoreni sukob, Bisenić ocenjuje da je situacija blizu oružanog sukoba, ali da ne misli da će se to dogoditi, jer međunarodna zajednica ne bi dozvolila da se ta granica pređe.

 

Bisenić upozorava da bi otvoreni sukob bio opasan, jer se ne bi zadržao samo u lokalnim okvirima već bi imao mogućnost prelivanja i u susedne zemlje na Zapadnom Balkanu, što bi, kako je rekao, potpuno srušilo ono što se 25 godina gradilo u regionu.

"Tako da je verovatno da će međunarodna zajednica, odnosno diplomatija ukoliko dođe do takvog rizika preduzeti odgovarajuće mere da se nasilje spreči", naveo je Bisenić.

 

Komentarišući potez Prištine da zabrani patrijarhu Porfiriju odlazak u Pećku patrijaršiju, Bisenić kaže da je potpuno neprihvatljivo ne dozvoliti verskom poglavaru da se kreće u okviru svoje jurisdikcije i teritorije u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

"To zaslužuje jasnu osudu i svih drugih verskih zajednica, tim pre što se sadašnji patrijarh pokazao da je čovek koji je spreman na dijalog. Velika je greška Prištine što SPC i patrijarha Porfirija ne uzima kao značajnog i potencijalno važnog subjekta u dijalogu Prištine i Beograda, a njegova uloga u svemu tome je nezamenjiva", naveo je Bisenić.