24. oktobar 2023 08:57

Dan UN: Svet postao bolje mesto za život, ali mnogi i dalje teško žive

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan UN: Svet postao bolje mesto za život, ali mnogi i dalje teško žive

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BEOGRAD - Vrednosti Ujedinjenih nacija su globalno prihvaćene i univerzalne što je doprinelo da svet postane bolje mesto za život i da se izbegne rat svetskih razmera, međutim, veliki broj naroda u svetu i dalje živi u teškim uslovima, a regionalni ratni sukobi, zamrznuti ili periodično aktivirani, predstavljajući stalnu pretnju svetkom miru, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava I društveni dijalog, povodom Dana UN.

"Ujedinjene nacije kao globalna organizacija je garant mira i stalnog napretka čovečanstva. Kroz koordinaciju rada i nepokolebljivu izgradnju čvrstih međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava, obezbeđuju i streme tome da svi narodi podjednako žive bez straha i oskudice. O ovim težnjama svedoči i Agenda 2030 i globalno prihvaćeni ciljevi održivog razvoja", piše u saopštenju.

Kako se ističe, čovečanstvo je na visokom stepenu razvoja, ali svedoci smo da blagodeti ekonomskog, tehnološkog i svakog drugog dostignuća nisu podjednako pristupačna svim stanovnicima naše planete.

"I dalje se održavaju tako velike razlike da u nekim delovima sveta ljudi nemaju elementarne uslove za život, što je posebno zabrinjavajuće kada su deca u pitanju. S druge strane, u visoko razvijenim društvima empatije je sve manje, a nasilje je u porastu", napominje se u tekstu.

Ministarstvo naglašava da je ove godine, kada se obeležava i jubilej, 75. godina od usvajanja Univerzalne dekleracije o ljudskim pravima, prilika i obaveza svih da se ukaže na neophodnost očuvanja dostignutih standarda i kontinuiranog zajedničkog delovanja za dalji napredak u očuvanju i zaštiti ljudskih prava - izgradnja kulture ljudskih prava je imperativ kako za pojedince tako i za narode.

"Iako su mnoge granice razvoja svake vrste probijene, moramo, u datom prostoru, u sadašnjoj realnosti i u budućem vremenu, zajedno i u miru živeti, poštujući prava i dostojanstvo jedni drugih, negujući međugeneracijsku solidarnost, multikulturalnost i interkulturalnost, uz pojačanu brigu za očuvanje životne sredine. Na ovo nas pozivaju sve žrtve koje su stradale u borbi za izgradnju današnjice, obavezujući nas da se dalja borba za pravednije i bolje čovečanstvo odvija kroz kulturu dijaloga, kako za izgradnju bolje budućnosti više nijedna žrtva ne bi stradala", ističe ministarstvo.

U saopštenju se podseća da se Dan Ujedinjenih nacija obeležava svakog 24. oktobra u znak sećanja na dan kada je 1945. godine stupila na snagu Povelja o Ujedinjenim nacijama, kao konstitutivni sporazum ove organizacije.

U Povelji Ujedinjenih nacija se kao glavi ciljevi navode održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvijanje prijateljskih odnosa među narodima, ostvarivanje međunarodne saradnje u rešavanju međunarodnih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema, kao i borba za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru.

Svrha Ujedinjenih nacija je, prema Povelji, da budu centar usklađivanja akcija zemalja za postizanje navedenih ciljeva, koji su zajednički i univerzalni.