1. novembar 2023 10:47

Veljko Rakić: Poruka Fon der Lajen iz Beograda blaža od one iz Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veljko Rakić: Poruka Fon der Lajen iz Beograda blaža od one iz Prištine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Poruka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koju je poslala juče iz Beograda je blaža od one koju je poslala iz Prištine, jer u Beogradu nije rekla da traži faktičko priznanje takozvanog Kosova, već da očekuje da Beograd prizna prištinska dokumenta i prištinske institucije, izjavio je danas za Tanjug predsednik Instituta za promociju vladavine prava Veljko Rakić.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se plaši da nećemo uskoro videti ZSO i da ćemo biti samo u težoj poziciji, rekao je da smatra da će Priština morati da sprovede u delo ono što je preuzela potpisom u Briselu, bez obzira na njihov stav o tome.

"Slažem se da oni nisu nešto mnogo srećni što će to morati da sprovedu, ali mislim da će međunarodne obaveze koje su preuzeli će morati da sprovedu. Da li će to biti baš Aljbin Kurti, ili će to biti neko drugi koji će predstavljati kosovsku stranu, srpskoj strani je potpuno nebitno. Očekujem da će Zapad, koji je pokrovitelj takvog sporazuma, insistirati na tome", naveo je on.

Rakić je rekao da su nedvosmislene izjave predsednice Evropske komisije fon der Lajen, nešto što Srbiji u potpunosti odgovara, a to je insistiranje Zapada da prištinska strana ispuni svoju obavezu i formira ZSO.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje do kraja mandata EU i SAD, s obzirom da će sledeće godine biti izbori i u EU i u SAD, Rakić je rekao da se može očekivati dalje insistiranje na sprovođenju međunarodno preuzetih obaveza, kako Prištine tako i Beograda. 
Ocenjuje da će i SAD i EU insistirati do kraja trenutnih administracija na onome što je potpisano u Briselu, a posle toga nivelirano u Ohridu, i da obe strane ispune dogovoreno.