3. novembar 2023 21:15

Ambasada SAD o ostavci Vulina: Nemamo ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada SAD o ostavci Vulina: Nemamo ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti

Foto: Shutterstock.com/Dragan Mujan, ilustracija

BEOGRAD - Američka ambasada u Srbiji saopštila je danas, reagujući na ostavku direktora BIA Aleksandra Vulina, da Sjedinjene Države nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti.

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", naveo je portparol ambasade za Radio slobodna Evropa.

Dodaje se da se SAD raduju nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na njenom putu ka punoj integraciji u Evropi i evroatlantsku zajednicu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ponovio je stav ambasade SAD u Beogradu, da ta zemlja ne odlučuje o kadrovskim rešenjima u ime srpske vlade.

''Ali, naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vreme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome'', rekao je Eskobar za makedonski servis Glasa Amerike.

Direktor BIA Vulin saopštio je ranije danas da podnosi neopozivu ostavku, navodeći da "SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".

"Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet", napisao je Vulin, obrazlažući svoju odluku o ostavci, saopšteno je iz Bezbednosno-informativne agencije.