4. novembar 2023 07:57

Memić: Očekujem da broj kineskih turista bude veći nego 2019. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Memić: Očekujem da broj kineskih turista bude veći nego 2019. godine

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

ŠANGAJ - Ministar turizma i omladine Husein Memić, koji zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u poseti Kini, razgovarao je danas sa četiri najveća turoperatora u Šangaju i izrazio očekivanje da će broj kineskih turista do kraja godine premašiti rekord koji je ostvaren 2019. godine.

Memić je za Tanjug posle sastanka u Šangaju rekao da je do avgusta ove godine broj noćenja kineskih turista u Srbiji veći za 10 odsto u odnosu na isti period pre četiri godine.

"Razgovarali smo danas i o nekim problemima, odnosno mozemo reći da su to slatke muke, jer su avioni prepuni. Blizu smo da se uspostavi let između Beograda i Šangaja, što će doprineti većem broju turista", rekao je Memić.

Ministar ističe da je bio iznenađen tokom razgovora sa turoperatorima koji, kako kaže, znaju sve o Srbiji, pa i za nove letove od Pekinga do Beograda i obratno.

"Turistička organizaciji Srbije je prisutna u Šangaju i jako dobro radi svoj posao. Danas sam imao priliku da se u to uverim. Sad moramo da predstavimo šarenoliku ponudu", rekao je Memić.

Ministar je naveo da starije generacije u Kini i dalje pamte "Valter brani Sarajevo" ili "Bela ćao", a vole, kako kaže, i obilaske spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Memić dodaje da su interesovanja mladih Kineza usmerena ka poseti Beogradu i ski centrima.