6. novembar 2023 15:30

Ministar Žigmanov razgovarao sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov razgovarao sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, razgovarao je danas sa poslanicom Levice nemačkog Bundestaga i zamenicom šefice parlamentarne Grupe prijateljstva za odnose sa državama jugoistočne Evrope, Žaklin Nastić.

Žigmanov je predstavio aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Vlade Srbije kada je reč o ratifikovanim konvencijama Ujedinjenih nacija u području ljudskih prava, položaju, pravima, brojnosti i disperziji nacionalnih manjina u Srbiji, kao i o naporima koji se čine na poboljšanju položaja i integraciji u društvo marginalizovanih društvenih grupa.

Naglasio je da je Srbija ratifikovala većinu međunarodnih dokumenata, konvencija i protokola koja se tiču ostvarivanja i zaštite ljudskih prava građana Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Žigmanov je istakao da 24 nacionalne zajednice u Srbiji imaju svoja samoupravna tela, i da možemo da budemo ponosni na nivo ostvarenih prava nacionalnih manjina, kada je reč o zakonom zagarantovanim pravima - očuvanje nacionalnog identiteta, upotrebu jezika i pisma, školovanje na maternjem jeziku kao i informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Na sastanku je bilo reči i o temama rodne ravnopravnosti, afirmativnim merama koje se u Srbiji sprovode za pripadnike romske populacije i podršci marginalizovanim društvenim grupama za njihovo uključivanje u društvo Srbije.

Poslanica nemačkog Bundestaga izrazila je zadovoljstvo sprovođenjem prava nacionalnih manjina u Srbiji u pogledu priznanja, prava na informisanje kao i čuvanje jezika kroz školski sistem.