11. novembar 2023 10:39

Mirko Ignjatović: Šabac izdvaja novac za sterilizaciju pasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirko Ignjatović: Šabac izdvaja novac za sterilizaciju pasa

Foto: Tanjug video

ŠABAC - Budžetom grada Šapca za 2024. godinu planirano je tri milona dinara za besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa na području grada i sela, koja če početi naredne godine, izjavio je direktor Javno komunalnog preduzeća „Stari grad“ Šabac Mirko Ignjatović.

On je za Tanjug rekao da su se na ovaj korak odlučili jer grad godišnje izdvaja oko devet miliona dinara za nadoknadu štete zbog ujeda pasa lutalica.

Za ovaj novac, kaže Ignjatović, može da se uradi oko 400 sterilizacija, što bi rešilo problem napuštenih životinja koje se u Šabac donose i iz drugih gradova.

On je izrazio nadu da će ova ideja naići na podršku građana.

Aleksandar Stanojlović iz Udruženje za zaštitu životinja „Meda“ Šabac, u čijem prihvatilištu je trenutno oko 200 pasa, ističe da su sterilizacija i obeležavanje jedini način da bude rešen problem, na koji, kako kaže, godinama ukazuje nadležnima.

Stanojlović napominje da ova oblast mora da se uredi na državnom nivou, da psi budu obeleženi i sterilisani, a da onaj ko hoće da pari i prodaje pse bude oporezovan, jer to je jedini put da se reši problem napuštenih pasa.

U Udruženju za zaštitu pasa „Pravo na život“ Šabac, koje se brine i udomljava napuštene životinje, napominju da su svesni da će biti potrebna edukacija, jer ima dosta građana koji ne shvataju značaj sterilizacije.

Vesna Teodorović iz ovog udruženja kaže da joj na terenu ljudi često kao izgovor navode da je greh sterilisati pse, ne shvatajući da bacanjem životinja čine još veči greh.

Ona ističe da je sterilizacija jedini način da se prevaziđe problem, jer čak i psi koji budu udomljeni najčešće na kraju završe na ulici i podseća da se sterilizacijom postiže smanjenje broja napuštenih pasa, reguliše oblast odgovornosti, ali i unapređuje zdravstveno stanje životinja i smanjuje mogućnosti tumora.