16. novembar 2023 12:56

Ustavni sud Srbije danas obeležava 60 godina postojanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ustavni sud Srbije danas obeležava 60 godina postojanja

Foto: Shutterstock.com/Proxima Studio, ilustracija

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije danas obeležava 60 godina postojanja, a tim povodom u Domu Narodne skupštine održava se i Međunarodna konferencija „Uloga ustavnih sudova u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i prakse Evropskog suda za ljudska prava”.

Svečanost je otvorila predsednica tog suda Snežana Marković,

a predsednik parlamenta Vladimir Orlić rekao je da važnost i tradiciju ustavnog sudstva u Srbiji treba s ponosom isticati, radi daljeg jačanja autoriteta i uticaja Ustavnog suda kao garanta ustavnosti, zakonitosti i zaštite osnovnih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Kako je istakao, Srbija je, kroz državnu politiku koju, neprikosnovenom voljom naroda predvodi predsednik Aleksandar Vučić, a koju sledi i Skupština Srbije, pokazala da je pitanje ljudskih prava oblast od najvećeg značaja, kojem je svoj doprinos dala i Narodna skupština Srbije, ratifikujući međunarodne ugovore i deklaracije, među kojima značajno mesto zauzima i Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Orlić je dodao i da je Narodna skupština u 13. sazivu, usvajajući brojne zakone, bila aktivna kada je reč o uređenju i unapređenju ove oblasti, podsećajući da je sprovedena ustavna reforma koja je znatno doprinela nezavisnosti pravosuđa, što je prepoznato i u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu.

„Izveštaj EK takođe notira da je zakonodavni i institucionalni okvir koji se tiče ljudskih prava u Srbiji u najvećoj meri uspostavljen“, naglasio je on i podsetio da je Ustavni sud doprinosi očuvanju jedinstva pravnog poretka i poštovanju principa vladavine prava.

Orlić je istakao da je na tom zadatku, u postupcima ocene ustavnosti zakona, važan i odnos koji Ustavni sud decenijama ima i razvija sa Narodnom skupštinom.

"Upravo takav odnos doprinosi i očuvanju principa vladavine prava u našoj državi – slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, koja dosledno poštuje svoj Ustav, istovremeno dosledno poštuje principe međunarodnog javnog prava i svoj integritet, uvek jednako koliko poštuje i integritet svake države, očekujući identično poštovanje od svih drugih“, poručio je Orlić.

On je dodao i da je rečima predsednika Vučića upućenim sa govornice Generalna skupština Ujedinjenih nacija čitavom svetu poručeno da je naša politika utemeljena na razumevanju da su principi i pravila uspostavljeni između država i ljudi zaista principi jedino onda kada na identičan način važe za sve.

"Za Srbiju, reč principi piše se velikim slovima, i to se nikada neće promeniti“, zaključio je Orlić, saopšteno je iz Skupštine.

Na skupu su govorili i zamenica predsednika Vrhovnog suda Zvezdana Lutovac, državni sekretar Ministarstva pravde Bojana Šćepanović, član Venecijanske komisije i predsednica Ustavnog suda Moldavije Domnica Manole, objavljeno je na sajtu suda.

U radu današnje konferencije učestvuju predsednici i sudije ustavnih sudova Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Estonije, Jermenije, Mađarske, Moldavije, Savezne Republike Nemačke, Severne Makedonije, Slovačke Republike, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kao i predstavnici Saveta Evrope i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Organizator svečanosti i konferencije je Ustavni sud, uz podršku Saveta Evrope kroz projekat „Unapređivanje zaštite ljudskih prava u Srbiji‟, koji sprovodi Savet Evrope u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.