17. novembar 2023 15:03

Jelena Begović: Veb samit u Lisabonu omogućio Srnji da se istakne u globalnoj tehnološkoj areni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Veb samit u Lisabonu omogućio Srnji da se istakne u globalnoj tehnološkoj areni

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

BEOGRAD - Ovogodišnji Veb samit koji je održan u Lisabonu i proglašen najboljom tehnološkom konferencijom na svetu, ne samo da je obezbedio prostor za globalnu diskusiju o daljem razvoju novih digitalnih industrija, već je i omogućio Srbiji da se istakne kao značajan igrač u globalnoj tehnološkoj areni.

Na konferenciji koja je od 13. do 16. novembra održana u Lisabonu prisustvovalo je više od 70.000 učesnika iz 160 zemalja, a Srbiju su predstavljali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, saopšteno je danas iz resornog ministarstva.

Navodi se da je na konferenciji prisustvovalo 2.600 startap kompanija i više od 900 investitora.

Begović je istakla značaj događaja kao što je Web Summit, i ukazala na paralelu između Lisabona i Beograda, nekadašnjeg i budućeg domaćina Međunarodne "Specijalizovane izložbe Ekspo.

"Lisabon, domaćin Ekspa 1998, pruža inspiraciju za Beograd, gde će se održati Ekspo 2027", rekla je Begović.

Dodala je da je ideja bila, kao i u Beogradu, da se rastereti staro jezgro od velike količine ljudi, turista, učenika, studenata koji treba u kratkom roku da prođu kroz Ekspo i da budu učesnici u procesu, pa su u Lisabonu na 20 kilometara od starog gradskog centra, u staroj industrijskoj zoni izradili Ekspo, čime su je transformisali.

"Tako je sa početnom infrastrukturom za potrebe ove izložbe nikao čitav novi grad. Paralele između ova dva grada ukazuju na potencijal za stvaranje novog grada, arhitektonskog, socijalnog i kulturnog okruženja, što je jedinstvena prilika za Srbiju", navela je Begović.

Čadež je naglasio je ključnu ulogu srpskih kompanija u jačanju konkurentske prednosti.

"Ovaj skup je izuzetna prilika za predstavljanje srpskog biznisa. Inovacije su ključne, a otvaranje vrata stranim investitorima igra ključnu ulogu u našem razvoju”, rekao je Čadež.