23. novembar 2023 14:06

Agencija za bezbednost saobraćaja: Cilj kampanje je nula stradale dece u saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja: Cilj kampanje je nula stradale dece u saobraćaju

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi kampanju o bezbednosti dece u saobraćaju, čiji je cilj da broj stradalih bude nula, istaknuto je danas na Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece kao putnika u Novom Sadu.

Prema rečima direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Branka Stamatovića, deca najčešće stradaju u svojstvu putnika, a upotreba sigurnosnog sedišta porasla je tri puta u poslednjih deset godina.

"Razlog tome je njegova upotreba, pa je najveća pažnja posvećena upravo pravilnom korišćenju pojasa. Vizija nula poginule dece jeste vizija koja je naša vodilja u radu. Do tog cilja možemo doći koordinisanim radom svih institucija, a bezbedno prevoženje dece je tema na koju posebno želimo svima da skrenemo pažnju", rekao je Stamatović.

Organizatorka konferencije Marijana Jovanović istakla je da je Novi Sad lider po aktivnostima za unapređenje dece kao putnika.

"Ovo dokazuje i podatak da među 103 poginula lica u prethodnih pet godina nije bilo dece. Na republičkom nivou beležimo smanjenje. Svima nam je zajednički cilj nula i moramo da se trudimo da bismo taj cilj ostvarili i pre roka", kazala je Jovanović.

U Republici Srbiji godišnje pogine više od desetoro dece, a do 2030. godine predviđen je ulazak u top 10 zemalja u Evropi po bezbednosti u saobraćaju, najavio je zamenik načelnika uprave saobraćajne policije Novog Sada Bojan Radovanović.

"Predlagač propisa je prepoznao potrebu za izmenu zakona, najpre za laka električna vozila, odnosno trotinete. Tu su zatim vozači C, B i D kategorije. Nadalje sledi privremeno oduzimanje motornog vozila i upozorenje za lake prekršaje", kazao je Radovanović.

Vlada Republike Srbije usvojila je nacionalnu strategiju za period do 2030. godine čiji je cilj da nijedan dečiji život ne bude izgubljen.

Nacionalnu konferenciju o bezbednosti dece kao putnika organizovali su Agencija za bezbednost saobraćaja, Gradska uprava za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada i In koncept.