28. novembar 2023 16:24

Dačić otvorio Beogradski ekonomski forum: Zapadnom Balkanu je mesto u Evropskoj uniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić otvorio Beogradski ekonomski forum: Zapadnom Balkanu je mesto u Evropskoj uniji

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da bi Evropska unija trebalo da revitalizuje svoju politiku proširenja i istakao da je zemljama Zapadnog Balkana mesto u EU.

Govoreći na otvaranju 23. Beogradskog ekonomskog foruma u hotelu Metropol, Dačić je podsetio da je upravo politika proširenja pretvorila EU u važnog faktora na međunarodnoj sceni.

"EU jeste prisutna u našem regionu, ali smatramo da je vreme za revitalizaciju politike proširenja. Sa Zapadnim Balkanom, EU biće još jača. Ne želimo da prođe još 20 godina, već želimo da naša evropska priča bude realnost", rekao je Dačić.

On je istakao da za Srbiju nije prihvatljivo postojanje dvostrukih standarda.

"Zato Srbija nudi principijelnu i iskrenu podršku Ukrajini, njenom integritetu, teritorijalnosti i suverenitetu. Braneći princip nepovredivosti međunarodnih granica i suverenih zemalja, odlučili smo i da ne prihvatimo politiku dvostrukih standarda koju neki primenjuju u slučaju Srbije. Predsednici Srbije i Ukrajine postigli su potpuni dogovor o ovom pitanju tokom razgovora u Atini u avgustu ove godine", rekao je Dačić.

Istakao je da je osnova procesa dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvija uz pomoć Evropske unije, poverenje i ispunjenje ranije preuzetih obaveza.

"Niz poteza i provokacija, direktno usmerenih protiv života i opstanka srpske i nealbanske zajednice na KiM, a posebno u njenom severnom delu, doveli su do velikog nepoverenja Beograda prema Prištini, a takođe sam uveren i dobrog dela međunarodne zajednice", poručio je Dačić.

Naveo da je Aljbin Kurti, pošto je na čelu Privremenih institucija samouprave u Prištini, najodgovorniji za eskalaciju situacije na KiM.

"Od početka 2021. godine do danas zabeleženo je čak 446 etnički motivisanih napada na Srbe na KiM. Povratak na KiM i dalje nije moguć za više od 200.000 interno raseljenih lica. Dodatno zabrinjava što je samo u proteklih godinu dana čak 13 odsto Srba napustilo KiM zbog stalnog maltretiranja i pritiska prištinskog režima na srpsko stanovništvć", naveo je Dačić.

On je, zato, apelovao na međunarodnu zajednicu da obezbedi bezbednost za Srbe na KiM, kao uslov svih uslova za nastavak dijaloga.

"Beograd će i dalje biti posvećen dijalogu, ali smatramo da je u ovom trenutku neophodno, bez daljeg odlaganja, izvršiti sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma. Ovde pre svega mislim na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) što je pre moguće, obaveza koju je Priština preuzela pre više od 10 godina Briselskim sporazumom, koji sam tada lično potpisao kao predsednik Vlade Srbije", rekao je Dačić.

On je istakao da se, uprkos tom problemu, Srbija bori svaki dan, gleda u budućnost i nastoji da ostvari ekonomski i društveni napredak.

"Zahvaljujući strateškom planiranju i hrabrim reformskim procesima, postigli smo odlične ekonomske rezultate, zbog čega sa ponosom mogu da kažem da je Srbija danas najperspektivnija i najdinamičnija privreda Zapadnog Balkana i svojevrsni motor regionalnog razvoja", rekao je Dačić.

Dodao je da privreda Srbije nije imuna na krize sa kojima se suočava ceo svet, ali da ima dokazanu sposobnost da proaktivno reaguje na različite izazove, o čemu svedoče, kako je rekao, jasni i uverljivi pokazatelji njenih ostvarenih ekonomskih uspeha.

Istakao je da Srbija posebnu pažnju posvećuje regionalnoj saradnji i pregovaranju o najboljim susedskim odnosima.

"Oni su za nas sastavni deo evropskih integracija i istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka intenzivnoj saradnji u svim oblastima", rekao je Dačić.

Tokom dva dana Foruma priliku obratiće se veliki broj učesnika, državnih zvaničnika Srbije i zemalja iz regiona, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Takođe, drugog dana foruma će se obratiti ministar privrede Slobodan Cvetković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.