1. decembar 2023 16:48

Jovanović: Više od 730.000 đaka širom Srbije dobilo mogućnost korišćenja brzog interneta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović: Više od 730.000 đaka širom Srbije dobilo mogućnost korišćenja brzog interneta

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SMEDEREVO/VELIKA PLANA - Više od 730.000 đaka širom Srbije i više od 100.000 nastavnika i profesora dobilo je mogućnost korišćenja brzog interneta, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji je posetio Osnovnu školu "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu.

Ministar je istakao da je zaokružen kapitalni projekat povezivanja osnovnih i srednjih škola na brzi internet i uvođenje lokalnih računarskih mreža.

"U ovom trenutku više od 3.800 lokacija svih osnovnih i srednjih škola je na brzom internetu. Na preko 1.900 lokacija smo izgradili lokalne računarske mreže", rekao je Jovanović.

Istakao je da sada svi đaci u celoj Srbiji imaju mogućnost da aktivno učestvuju na časovima informatike i računarstva, kao i da koriste različite programske jezike i imaju digitalne sadržaje.

"Da imaju digitalne udžbenike, digitalnu nastavu, da nastavnici i profesori mogu da koriste elektronski dnevnik", rekao je Jovanović.

On je naveo da smo jedna od prvih zemalja u Evropi koja je omogućila da svaki đak, svako dete i u najmanjem selu ima iste mogućnosti kada je u pitanju digitalna nastava i digitalni udžbenici, kao i deca u najvećim gradovima.

Ministar je tokom obilaska škole dodelio medalje devojčicama, koje su danas pobedile na opštinskom takmičenju u košarci.

Jovanović je danas posetio i osnovnu školu "Sveti Sava" u Velikoj Plani, koja je takođe dobila ultra brzu optičku internet vezu brzine od 300 Mb/s.

Direktorka osnovne škole "Dr Jovan Cvijić" Svetlana Mihajlović rekla je da je internet školi, kao obrazovnoj instituciji, veoma značajan.

"Mi u školi se trudimo da sa decom razgovaramo o bezbednom korišćenju interneta, koliko su tehnologije doprinele poboljšanju uslova života, načinu učenja, da preko softvera dođu do korisnih informacija, proputuju druge države, pa sve do programiranja i osnovna programiranja", kazala je direktorka.

Ona je navela da im je veoma važno da deca znaju kome mogu da se obrate ukoliko se susretnu sa neželjenim sadržajem na internetu.

"Uz poverenje u školu, nastavnike i roditelje, zajedno možemo da učinimo da se deca osećaju bezbedno", zaključila je Mihajlovićeva i dodala da je osnovna škola "Dr Jovan Cvijić" najuspešnija gradska škola u Smederevu.

Edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu održali su prezentaciju đacima ove škole, o izazovima u digitalnom svetu, načinima zaštite i pravilnoj upotrebi digitalnih tehnologija.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu omogućio je da svako dete, koje je ugroženo u digitalnom okruženju, može da se prijavi besplatno na broj telefona 19833 ili putem platforme "Pametno i bezbedno".

Ovo je za sada prvi i jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Centar i platforma "Pametno i bezbedno" su povezani sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, centrima za socijalni rad i domovi zdravlja.