5. decembar 2023 20:18

Pjer Košar: Drago mi je što je spomenik srpskim borcima vraćen na svoje mesto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pjer Košar: Drago mi je što je spomenik srpskim borcima vraćen na svoje mesto

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je danas da mu je veoma drago što je spomenik srpskim borcima, palim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen na svoje mesto na pravoslavnom groblju u Prištini.

"Veoma mi je drago što je to sve vraćeno na svoje mesto. To je bila moja želja, naročito kad smo videli do koje mere je to izazvalo burna osećanja. Naša namera nikako nije bila da bilo koga povredimo. Mi smo možda potcenili osećanja i reagovanja koje će to izazvati. Namera nam je bila samo da napravimo mesto za spomenik francuskim vojnicima iz sastava Kfora i došlo je do male greške. Veoma sam zadovoljan što je ona ispravljena. Samo vraćanje spomenika na svoje mesto na neki način je i izvinjenje", naveo je Košar za ''Danas''.

Na pravoslavnom groblju u Prištini, spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine vraćen je na mesto u sastavu spomen parka, gde se nalazio i pre izmeštanja prošlog meseca.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".